Ko će od gradonačelnika i načelnika prihvatiti mandat osvojen na općim izborima?

08.11.2022. 12:05 / Izvor: Fena
izbori

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka.

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini je i Edin Smajić, dugogodišnji načelnik općine Vogošća, saznaje Fena.

On je na oktobarskim općim izborima osvojio dovoljno glasova za novi mandat u Federalnom parlamentu.

Smajić nije jedini među načelnicima/gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktuelnih mandata kandidirali na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini za članstvo u nekoj od kantonalnih skupština, Federalnom ili državnom parlamentu. Ukoliko prihvate novoosvojena mjesta u parlamentima, moraju se odreći sadašnjih pozicija u općinskim odnosno gradskim upravama.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je za Fenu da će čim dobije certifikat od Centralne izborne komisije BiH, objelodaniti vlastitu odluku hoće li prihvatiti novoosvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

Prema ranijem pisanju medija, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ostat će na toj dužnosti iako je osvojila mandat u Skupštini Sarajevskog kantona, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i pored novoosvojenog mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok će Šuhret Fazlić napustiti poziciju gradonačelnika Bihaća da bi preuzeo novoosvojeno mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Sve je izvjesnije kako u tri lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu, čiji su čelni ljudi sudjelovali te osvojili zastupničke mandate za nivoe zakonodavne vlasti za koje su se kandidirali, neće biti promjena, odnosno neće biti vanrednih lokalnih izbora.

Dok su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i općinski načelnik Olova Đemal Memagić već potvrdili kako su odbili preuzeti osvojene mandate u Skupštini ZDK (Kasumović, BHI-KF) i Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Memagić,SDA), načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, za sada, jedini je čelnik lokalne zajednice u tom kantonu koji još nije donio konačnu odluku.

Mahmutagića bi, ako se odluči ne preuzeti zastupnički mandat, trebao naslijediti njegov sugrađanin Jasminko Kapić, koji je kao šesti na listi osvojio 2.503 ili 12,46 posto glasova te stranke. Kapić je bio zastupnik u SZDK i u prethodnom mandate.   

Pravila nalažu da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svima koji su osvojili povjerenje birača na općim izborima dostavlja uvjerenje o dodjeli mandata uz obrazac za izjavu da li prihvataju te  mandate ili ne.

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima  čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te nivoe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti