BiH pristupa Međunarodnom savjetu za masline

10.11.2022. 08:15 / Izvor: Akta.ba
savjet za masline

Savjet ministara BiH razmotrio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine u članstvo.

Savjet ministara BiH razmotrio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine u članstvo Međunarodnog savjeta za masline (IOC - International Olive Council), a za potpisnika Instrumenta o pristupanju BiH predložen je ministar spolјne trgovine i ekonomskih odnosa.

Pristupanjem IOC-u BiH će prihvatati standarde u ovoj oblasti uvrštene u regulativu Evropske unije, značajne ne samo za put članstva u EU već i za razvoj održivog i odgovornog maslinarstva u BiH.

Pored usklađivanja zakonodavstva sa EU u ovoj oblasti, članstvo u IOC-u podstiče ukidanje trgovinskih prepreka, kao i intenzivniju tehničku saradnju na istraživačkim i razvojnim projektima u proizvodnji maslinovog i ulјa od maslinovih komina te stolnih maslina.

Takođe, promovišu se kontrola kvaliteta proizvoda, međunarodna trgovina i njen razvoj te sprečavanje krivotvorenja radi zaštite potrošača.       

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti