Manji porez na sezonce

10.11.2022. 09:10 / Izvor: Glas Srpske
Jabuka

Vlada Republike Srpske planira u idućoj godini da smanji poreze i doprinose na zapošljavanje sezonskih radnika, ali i da pojednostavi proceduru njihovog prijavljivanja, odnosno odjavljivanja, te da uvede oporezivanje dividende.

Vlada Republike Srpske planira u idućoj godini da smanji poreze i doprinose na zapošljavanje sezonskih radnika, ali i da pojednostavi proceduru njihovog prijavljivanja, odnosno odjavljivanja, te da uvede oporezivanje dividende. 

Ti planovi za iduću godinu navedeni su u Programu ekonomskih reformi za period 2023-2025. godine, koji su usvojili poslanici republičkog parlamenta. U tom dokumentu navedeno je da Vlada namjerava da donese zakon o pojednostavljenom radnom angažmanu na sezonskim poslovima u određenim djelatnostima i izmjene u okviru oporezivanja tih radnika, a sve sa ciljem rasterećenja privrede i unapređenja poslovnog okruženja.

"Tim aktom planirano je smanjenje poreza i doprinosa za ove radnike, pojednostavljeno prijavljivanje i odjavljivanje, a predviđeno je i jednostavnije plaćanje nameta", navedeno je u pomenutom dokumentu.

Podvukli su da bi sve to trebalo da doprinese rastu prihoda, s obzirom da su porezi i doprinosi iz angažmana sezonskih radnika često u sivoj zoni.

"Također, sa ciljem smanjenja sive zone u oblasti rada planirano je i oporezivanje dividende, jer se upravo dividenda često koristi za isplatu dijela plata u gotovini koje nisu prikazane", podvukli su u Vladi RS.

U Ministarstvu finansija RS planiraju da bi već iduće godine mogao biti usvojen zakon o pojednostavljenom radnom angažmanu na sezonskim poslovima u određenim djelatnostima, ali i da budu izmijenjeni zakoni o porezu na dohodak, te doprinosima ali i poreskom postupku RS.

Poslodavci u Republici Srpskoj pozdravljaju najavljene mjere i podvlače da su ih već duže zagovarali.

"Zakon o pojednostavljenom radnom angažmanu na sezonskim poslovima omogućiće poslodavcima da jednostavnije mogu prijaviti radnika, odnosno kako na dva sata, tako i na dva dana. Postoje mnoge djelatnosti gdje je to sada komplikovano. Ta mjera je olakšanje za poslodavce, ali će doprinijeti i borbi protiv sive ekonomije", rekao je “Glasu” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Podvukao je da iz Vlade i ranije najavljeno uvođenje poreza na dividendu. 

"Oporezivanje dividende svuda u svijetu je obaveza, tako da bi to trebalo primijeniti i kod nas. To je još jedna mjera borbe protiv sive ekonomije, jer dobar dio sredstava od dividende završi kako ne treba, odnosno poslodavci taj novac isplate radnicima u kovertama", zaključio je Trivić.

Iz Vlade RS podvlače da za realizaciju najavljenih mjera nisu potrebna dodatna sredstva.

"Porez i doprinosi iz angažovanja radnika na sezonskim poslovima veoma često su u sivoj zoni, a pojednostavljeno oporezivanje i plaćanje doprinosa trebalo bi da doprinese rastu ovih prihoda. Takođe, uvođenje oporezivanja dividende rezultiraće povećanjem prihoda od poreza na dohodak", poručuju iz Vlade.

Najniža plata

Ministarstvo finansija RS planira da iduće godine uradi analizu uvođenja minimalnih osnovica doprinosa po privrednim granama, ali i skroji metodologiju za utvrđivanje najniže plate u RS.

"U planu je i ažuriranje Registra poreskih i neporeskih davanja RS i sprovođenja daljih aktivnosti smanjenja, odnosno ukidanja neporeskih davanja", navedeno je u Programu ekonomskih reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti