Resorno ministarstvo: Rješenje o izdavanju okolinske dozvole za "Hifa Oil Aerodrom" nije poništeno

10.11.2022. 15:41 / Izvor: Akta.ba
hifa oil

Imajući u vidu jučerašnje objave u medijima, iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ističu da nije poništeno Rješenje o izdavanju okolinske dozvole.

Neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju" jučer je informisala javnost da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje kojim se Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nalaže da ponovi postupak izdavanja okolinske dozvole za kompleks izgrađen u naselju Dobrinja u Sarajevu.

Tim rješenjem se, kako su poručili, dokazuje da je trenutna okolinska dozvola za izgrađeni kompleks na Dobrinji upitne pravne valjanosti.

Imajući u vidu ove objave, danas su se oglasili iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ističu da nije poništeno Rješenje o izdavanju okolinske dozvole od 08. jula 2021. godine za "Hifa-oil Aerodrom", nego je poništeno Rješenje Ministarstva od 14. decembra 2021. kojim se odbacuje Žalba Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

"Rješenjem od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma poništeno je i vraćeno na ponovni postupak Rješenje kojim je odbačena Žalba Udruženja „Resursni Aarhus centar u BiH", navode iz ministarstva.

Ovim povodom iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS saopćili su da je 08. jula 2021. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS donijelo Rješenje o izdavanju okolinske dozvole za izgradnju terminala za kerozin i benzinske pumpe sa pratećim sadržajem u sklopu kompleksa "Hifa-oil Aerodrom", koje je postalo pravosnažno 31. jula 2021. godine.

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" je ovom ministarstvu podnijelo Zahtjev za pristup informacijama, kojim su tražili da im se dostavi navedeno Rješenje o izdavanju okolinske dozvole.

Nakon što je Ministarstvo dostavilo Rješenje Udruženju, isti su neblagovremeno izjavili Žalbu protiv pravosnažnog Rješenja o izdavanju okolinske dozvole od 08. jula 2021. godine.

Ministarstvo je, shodno članu 231. stav (1) Zakona o upravnom postupku, ispitalo da li je Žalba dopuštena, pravovremena i izjavljena od ovlaštene osobe, te na osnovu člana 231. stav (2) Zakona o upravnom postupku, Rješenjem od 14. decembra 2021. godine, Žalbu odbacilo kao nedopuštenu.

Nakon toga, dana 04. januara 2022. godine Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" je izjavilo Žalbu protiv Rješenja od 14. decembra 2021. godine, a koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo, te poništilo Rješenje ovog ministarstva od 14. decembra 2021. godine i predmet vratilo na ponovni postupak.

Također, iz Ministarstva ističu da Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", u toku izdavanja okolinske dozvole, nije bilo stranka u postupku.

"Spomenuto Udruženje je, u toku postupka izdavanja okolinske dozvole, moglo podnijeti zahtjev da bude zainteresirana stranka u postupku, kojom prilikom bi službena osoba koja vodi postupak ispitala pravo da bude stranka i o tome bi donijela zaključak kojim se priznaje ili ne priznaje svojstvo stranke u postupku, kako to propisuje član 137. Zakona o upravnom postupku", ističu.

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" nije učestvovalo u predmetu izdavanja okolinske dozvole za izgradnju terminala za kerozin i benzinske pumpe s pratećim sadržajima u sklopu kompleksa “Hifa-oil Aerodrom”. Također, ovo udruženje u toku postupka nije zahtijevalo da mu se prizna svojstvo stranke u postupku, stoga ni ovo Ministarstvo nije odlučivalo o istom, tj. nije donesen zaključak o priznavanju ili nepriznavanju stranke u postupku, navodi se na kraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti