BiH suočena s depopulacijom i starenjem: Ko će raditi i državu graditi?

11.11.2022. 07:47 / Izvor: Federalna.ba
iseljavanje

U Bosni i Hercegovini je već godinama prisutan trend iseljavanja stanovnika, a uz to i niska stopa nataliteta.

U Bosni i Hercegovini je već godinama prisutan trend iseljavanja stanovnika, a uz to i niska stopa nataliteta. U takvom ambijentu povećava se broj starijih i radno neaktivnih stanovnika. Efekte ovih demografskih promjena na pružanje javnih usluga istražio je Populacijski fond UN-a. Pripremili su i preporuke za revidiranje postojeće razvojne politike i strategije.

"Bosna i Hercegovina se suočava sa starenjem i depopulacijom stanovništva. Već sada stanovništvo je izgubilo reproduktivni potencijal", naglasio je Tomas Kučera, zamjenik šefa Katedre za demografiju na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Ovo su ključni problemi demografske slike Bosne i Hercegovine. Stanovništvo bolji život traži van granica naše zemlje. Ostaju uglavnom stariji, a budućnost je sve više neizvjesna. Ko će raditi i državu graditi? Aktuelna situacija nije ohrabrujuća.

"Imat ćemo preko 40 posto ukupnog stanovništva koje će imati više od 65 godina u narednih 50 godina. Kada znamo da će biti takva struktura stanovništa, počinjemo razmišljati šta je neophodno da uradimo u pogledu pružanja zdravstvenih usluga, kako možemo omogućiti dugoročno učenje, kako postupati s pacijentima, šta je s radom. To su veoma važna pitanja", istakao je predstavnik UNFPA BiH John Kennedy Mosoti.

Na ova pitanja hitno treba pronaći odgovor. Odrediti najbolje mjere koje će poboljšati demografski prikaz BiH prije nego što bude kasno. Promijenjena struktura društva zahtijeva promjene sistema, jer će samo odgovarajući sistem moći odgovoriti njihovim potrebama i tako učiniti državu funkcionalnom. 

"Da se poveća produktivnost radnika u Bosni i Hercegovini jer demografske promjene će biti takve, nažalost, da ćemo ostati ne samo bez radnika nego bez radno sposobnog stanovništva  u narednom periodu, što možemo nadoknaditi s jedne strane kroz povećanu produktivnost, s druge strane kroz povećanje broja aktivnog stanovništva", poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta SSST Faruk Hadžić.

Situacija jeste alarmantna, ali još nije kasno, tvrdi struka. Pravovremenim djelovanjem negativni efekti se mogu ublažiti, a mogući scenarij potpune demografske katastrofe, ipak, spriječiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti