Izvršeno 26 kontrola, kod jednog subjekta utvrđeno prekoračenje cijene peleta

14.11.2022. 13:05 / Izvor: Akta.ba
pelet

Federalni tržišni inspektorat je u subotu izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM.

Federalni tržišni inspektorat je u subotu izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM.

Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

Prvog dana primjene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet, u nadzorima je učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem te odluke zadužene su federalne i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena. Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno vršenje nadzora nad primjenom ove odluke i u narednim danima. Pozvali su sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

"Federalna uprava za inspekcijske poslove je uputila molbu građanima da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem: kontakt forme "Prijavi nepravilnost" na web stranici FUZIP, telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-maila info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo", saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti