Premijer Forto: Mladima moramo ponuditi sadržaje kako bi zaustavili njihov odlazak

14.11.2022. 14:01 / Izvor: Akta.ba
UNFPA

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i partneri domaćini su konferencije "Izgradnja gradova prilagođenih mladima u svijetu od osam milijardi ljudi".

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i partneri domaćini su konferencije "Izgradnja gradova prilagođenih mladima u svijetu od osam milijardi ljudi", koja se danas i sutra održava u Sarajevu. Datum održavanja konferencije se poklapa s danom kada će svjetsko stanovništvo dostići osam milijardi (15. novembar). 

Konferencija okuplja predstavnike vlasti i ali i mladih iz istočne Evrope i centralne Azije, koji razgovaraju o načinima na koji se gradovi mogu bolje prilagoditi mladima. Jedan od učesnika je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je danas potcrtao da se mora djelovati različitim aktivnim politikama prilagođenim skupinama do 25. godine i onima iznad te dobi, onima koji planiraju porodice.  

"Da bi zaustavili odlazak naše omladine, najvrjednijeg što imamo, za populaciji od 15 do 25 godina moramo stvoriti više sportskih, muzičkih, kulturnih sadržaja..., moramo investirati u te sadržaje da bi različite mlade ljude privukli da ovdje budu", naveo je premijer Forto. 

Objasnio je da za one nešto starije, odnosno mlade porodice, Vlada KS već provodi nekoliko programa. Spomenuo je naknade za porodilje 12 mjeseci, što je, kako je rekao, najveći iskorak u regiji, subvencije za vrtiće; proširenje kapaciteta za vrtiće, posebne naknade za porodice s troje i više djece, sistemski pristup investiranju u inkluzivnu nastavu... 

"To je prvi korak, dodatno ćemo raditi na tome da mlade porodice imaju sigurnost, da im djeca žive u zdravom i dobrom okruženju", izjavio je ovom prilikom premijer Forto.  

Dodao je da građanima treba čist grad, dobre komunalne usluge, kvalitetan javni prijevoz, bolja kvaliteta zraka... 

"Sve to jedna kantonalna vlada mora staviti u fokus svog djelovanja. Prije svega, da bi u narednim godinama zaustavili odlazak, moramo stvoriti sadržaje za omladinu od 15 do 25 godina", zaključio je premijer Forto.  

Kako je poručeno s konferencije, dok se mnoge zemlje regije suočavaju s brzim demografskim promjenama potaknutim raznim trendovima, kao što su visoki nivoi emigracije i niske stope fertiliteta, lokalne zajednice imaju važnu ulogu u stvaranju okruženja koje će omogućiti mladima da napreduju, osnuju porodicu, ako tako odluče, i da imaju onoliko djece koliko žele, te da sa sigurnošću planiraju svoju budućnost. Stoga, kako je rečeno, izgradnja gradova prilagođenih mladima ključni je element izgradnje društva koje će biti otpornije na demografske promjene. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti