Ko će zamijeniti Wiz Air: Aerodrom Sarajevo objavio poziv za otvaranje nove baze

15.11.2022. 09:03 / Izvor: Akta.ba
aerodrom sarajevo

Javno preduzeće Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo raspisalo je obavještenje za podnošenje prijedloga za otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Javno preduzeće Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o. Sarajevo raspisalo je obavještenje za podnošenje prijedloga za otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Predmet ovog poziva je otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pod čime se podrazumijeva, kako se navodi u pozivu, mjesto određeno od strane avioprijevoznika, iz kojega član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti ili seriju dužnosti i gdje, u noramalnim uslovima, operator nije obavezan osigurati smještaj člana posade aviona.

Pravo na prijavu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u 2023 godini.

Kako je navedeno u obavještenju, prednost će imati oni avioprijevoznici koji planiraju realizirati najveći broj aviooperacija na godišnjem nivou.

Prijedlog za otvaranje baze mora biti dostavljen pismenim putem, te isti treba sadržavati sve potrebne informacije vezane za navedene kriterije kao što su broj sedmičnh frekvencija, planirani broj putnika u odlasku, kao i ukupan broj planiranih putnika koje aviokompanija planira prevesti na godišnjem nivou.

Pismeni prijedlozi se podnose u roku od 45 dana od dana objavljivanja javnog obavještenja.

Podsjećamo, 2020. godine Aerodrom je objavio isti poziv na koji se tada prijavila avio kompanija Wizz Air te je 2021. godine otvorila svoju bazu. Ali, ova kompanija je prošlog mjeseca ukinula ukupno 16 aviolinija sa sarajevskog aerodroma.

 Wizz Air je tada saopćio da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze na sarajevskom aerodromu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti