Osmorka i HDZ usaglasili programske ciljeve za formiranje vlasti

16.11.2022. 16:14 / Izvor: Fena
politika

Višesatni sastanak predstavnika političkih stranaka osmorke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine završen je uspješno.

Višesatni sastanak predstavnika političkih stranaka osmorke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine završen je uspješno i gotovo je usuglašen tekst o prgramskim načelima i principima,  kazao je novinarima nakon tog sastanka jedan od učesnika Nerin Dizdar (Socijaldemokratska partija BiH).

Po njegovim riječima, "ostali su neki tehnički detalji koje treba još usuglasiti".

Borjana Krišto koja je ovom sastanku prisustvovala uime Hrvatskog narodnog sabora, odnosno HDZ-a, zadovoljna je također sastankom na kojem su dvije delegacije pokušale, po njenim riječima, usuglasiti načela i principe za upostavu izvršne i zakonodavne vlasti u BiH za naredni mandatni period, na principima i načelima sukladno ustavnim nadležnostima.

Dobar dio je usuglašen na današnjem sastanku, zaključila je Krišto, s tim da je "ostao dio na tehničkim razinama“.

Izrazila je nadu da će nakon što HDZ dobije korigovani tekst, "znati gdje smo i šta smo kad je riječ o programskim načelima".

Sastanak osam političkih stranaka, kolokvijalno nazvanih 'osmorka', danas je održan u centrali Socijaldemokratske partije BiH s predstavnicima HDZ-a nakon jučerašnjeg sastanka 'osmorke'  kada je dogovoren dokument o načelima i principima za eventualni budući koalicijski sporazum.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

Kazano je i da će taj dokument biti ponuđen i Hrvatskoj demokratskoj zajednici u čije ime su današnjem susretu, osim Borjane Krišto, prisustvovali i visoki dužnosnic Vjekoslav Bevanda te Marinko Čavara.

Stranke članice  grupacije 'osmorka' su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti.

Osmorku čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti