Zabranjen rad šest nargila barova u Tuzlanskom kantonu

19.11.2022. 08:45 / Izvor: Akta.ba
nargila bar

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest prekršajnih naloga s finansijskim teretom i šest rješenja o zabrani rada.

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Sektor za provođenje propisa - Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona (TK), od 15. do 17. novembra izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih prerađevina - nargila u šest ugostiteljskih objekata na području TK (Tuzla, Banovići i Živinice).

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest prekršajnih naloga s finansijskim teretom i šest rješenja o zabrani rada.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od  16.875,00 KM i izdali pet prekršajnih naloga.

U skladu s članom 3, stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima.

"Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti nadzora obavljaju kontrolisanu djelatnost suprotno izdatom odobrenju od nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina - nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno", obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

U koordiniranoj akciji učestvovalo je osam inspektora i službenika UIO i dva federalna tržišna, turističko-ugostiteljska inspektora, a zajedničke usmjerene aktivnosti će biti nastavljene, saopćeno je iz FUZIP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti