Udruženje voćara Republike Srpske: Povećati podsticaje za voćarski sektor

21.11.2022. 12:52 / Izvor: SRNA
Voćari

Članovi Skupštine Udruženja voćara RS zaključili su na današnjoj redovnoj godišnjoj sjednici u Gradšci da Vlada RS i resorno ministarstvo u narednoj godini treba da pruže snažniju podršku i povećaju podsticaje za voćare.

Članovi Skupštine Udruženja voćara Republike Srpske zaključili su na današnjoj redovnoj godišnjoj sjednici u Gradšci da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo u narednoj godini treba da pruže snažniju podršku i povećaju podsticaje za voćarski sektor.

Na skupu je rečeno da će u pregovorima o raspodjeli Agrarnog budžeta za 2023. godine nadležnima predočiti detaljnu kalkulaciju gubitaka u voćarstvu u ovoj godini.

Predsjednik Udruženja voćara Dragoja Dojčinović rekao je da je voćarstvo u Republici Srpskoj postalo neprofitabilno i da je 40 odsto voćara manje u odnosu na raniji perod, kada se od bavljenja ovom granom moglo dobro živjeti.

"Ako ovakvo stanje ostane, nećemo moći da nastavimo sa našom proizvodnjom, pa ćemo umjesto da izvozimo, imati uvozno voće na našim trpezama", rekao je Dojčinović.

On je naveo da je u Republici Srpskoj ove godine šljiva dobro rodila, ali da je ukupan rod voća bio loš i za 40 do 50 odsto manji od očekivanog, odnosno onog koji bi voćarima omogućio da zarade barem da ne budu i minusu.

"Veliki procenat roda voća bio je lošijeg kvaliteta i otišao je u industrijsku proizvodnju. Skupština Udruženja voćara je donijela zaključak da se napravi kalkulacija za proteklu proizvodnu sezonu i period od 2015. godine, te da se to predoči vladi i resornom ministarstvu i na osnovu toga traži podrška", rekao je Dojčinović.

On je istakao da voćari moraju biti partneri sa nadležnim institucijama i pregovarati, kako ne bi doveli do toga da voćarska proizvodnja bude ugašena, ili da se voćarstvom ostane baviti samo starija populacija.

Dojčinović je naveo da je za podršku proizvodnji voća iz Agrarnog budžeta Republike Srpske ove godine izdvojeno dva miliona KM, uz dodatni milion pomoći, te da će za iduću godinu tražiti znatno veća izdvajanja za voćarski sektor, odnosno između 15 i 20 feninga po kilogramu proizvedenog voća.

Voćar iz Ugljevka Darko Mlošević rekao je da voćari iz njegove regije traže izmjene Pravilnika o podsticajima za voćarsku proizvodnju, odnosno da se uz veću premiju za porodato voće izdvoji i dodatni iznos po hektaru proizvodne površine.

"Svaka podrška Ministarstva poljoprivrede biće dobra, ali treba raditi na tome da se ciljano podrže proizvođači i prozvodnja svih voćnih vrsta u Republici Srpskoj", dodao je Milošević.

Voćar iz Broda Vid Rakić ocijenio je da nadležne institucije moraju prilikom donošenja pravilnika o podsticajima uzeti u obzir rast cijena repromaterijala u voćarskoj proizvodnji, te napomenuo da je trenutno stanje takvo da voćari ne uspijevaju da zarade onoliko koliko su uložili. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti