Radnici RiTE Gacko stupili u štrajk

22.11.2022. 11:16 / Izvor: BHRT
RITE Gacko

Radnici Rudnika i Termoelektrane Gacko stupili su u štrajk, nakon što nisu ispunjeni zahtjevi sindikata za povećanje cijene rada.

Radnici Rudnika i Termoelektrane Gacko stupili su u štrajk, nakon što nisu ispunjeni zahtjevi sindikata za povećanje cijene rada, potvrđeno je za BHRT.

Sastanak članova sindikata Rudnika i Termoelektrane Gacko i rukovodstva Elektroprivrede Republike Srpske nije urodio plodom, a predsjednik sindikata Željko Tepavčević ranije je rekao da nisu uspjeli naići na razumijevanje da se u plan poslovanja uvrsti povećanja plata za radnike.

"Zahtjevi sindikata RiTE Gacko su povećanja cijene rada sa 150 na 170 KM i izmjene člana kolektivnog ugovora 64. i 67. koji se odnose na povećanja plata onim ljudima koji imaju otežane uslove rad. Očekivali smo da ćemo naići na razumijevanje, uvažavajući sve okolnosti i poslovanja i proizvodnje električne energije u ovim izazovnim vremenima, ali nažalost toga razumijevanja nije bilo", istakao je Tepavčević.

U Elektroprivredi su naveli da ne mogu udovoljiti pojedinačnim zahtjevima sindikalnih organizacija, odnosno da radnici iz cijelog sistema prvo moraju obaviti pregovore sa svojim upravama kako bi se sve analiziralo u matičnom preduzeću i predložilo Vladi Republike Srpske.

"Za sada ne možemo reći da nema povećanja plata. Ostalo je da se uradi jasna analiza prije svega upravnopravni osnov i jasna i detaljna analiza o kojoj masi sredstava se radi da bi se moglo detaljno informisati vlasnik i viđeti koji su to izvori sredstava koje mora holding obezbjediti da bi se ispoštovale preuzete obaveze", izjavila je Nada Trninić, v.d. finansijski direktor Elektroprivrede RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti