Vlada FBIH o regresiranju kamata i Garancijskom fondu

24.11.2022. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Vlada sjednica

Zaključeno je da će Federalno ministarstvo financija u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, a u skladu s potraživanjima, omogućiti isplatu sredstava za regresiranje kamata iz Garancijskog fonda.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru prihvatila informaciju o implementaciji Garancijskog fonda za kreditno-garantni program za mikro, mala i srednja poduzeća (MSP) i kreditno-garantni program za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti.

Zaključeno je da će Federalno ministarstvo financija u suradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, a u skladu s potraživanjima, omogućiti isplatu sredstava za regresiranje kamata iz Garancijskog fonda za četvrti kvartal 2022. godine u iznosu od 1,2 milijuna KM. Također će planirati potrebna sredstva u federalnom proračunu za narednu godinu za subvencioniranje kamata u skladu s procjenom Razvojne banke FBiH i politikama na osnovu kojih će se utvrditi program utroška sredstava namijenjenih za ove vrste subvencija, navodi se u priopćenju Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Donesen je i zaključak da se u cilju što efikasnije implementacije Garancijskog fonda formira koordinacijsko tijelo koje će koordinirati aktivnostima, analizirati, izvještavati i predlagati mjere.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta zaduženo je da prati, analizira i izvještava o kreditno-garantnim programima za MSP, te obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, kao i o programu utroška sredstava ovogodišnjeg Proračuna FBiH za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima kroz regresiranje kamata iz Garancijskog fonda.

Iz Vlade su podsjetili kako su prije dvije godine, kao dio svog paketa mjera za ublažavanje posljedica na ekonomiju izazvanih pandemijom koronavirusa, uspostavili Garancijski fond pri Razvojnoj banci FBiH. Tako je omogućeno izdavanje garancija za MSP, poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika poduzeća, izvoznike, te obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti.

Kada je riječ o subjektima male privrede, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je izradilo kreditno-garantne programe. U okviru njih, u protekle dvije godine garancije Fonda bile su uglavnom usmjerene u financiranje tekuće likvidnosti (isplate plaća, plaćanje poreza i doprinosa, i sl.), obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija, kao i manje investicije, a potom i na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih MSP, obrtnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Kako je navedeno u danas prihvaćenoj informaciji, subjekti male privrede uvidjeli su ove pogodnosti te se fokusirali na njih, što je dovelo do ekspanzije korištenja Fonda, a koja se nije mogla predvidjeti ranijim projekcijama. Stoga je bilo neophodno da se, prema trenutnom trendu rasta, osigura 1,2 milijuna KM za subvenciju kamata za četvrti kvartal ove godine.

Inače, ukupan iznos odobrenih garancija Fonda za prvo polugodište 2022. godine za svih pet programa iznosi 154.020.638,70 KM. Od toga se na mikro, mala i srednja poduzeća odnosi 54.819.070,65 KM (35,59 posto), a na obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti 407.500 KM (0,26 posto). Pokrivenost kamate od Fonda za ova dva programa iznosi 98,64 posto.

Ministarstvo je, također, na osnovu analize trenutnih trendova i okvirnih projekcija Razvojne banke, u informaciji predložilo da se u federalnom proračunu za narednu godinu osigura iznos od 5.000.000 KM za subvencije kamata u 2023. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti