RiTE Ugljevik: Dok traje štrajk, osiguran rad preduzeća

28.11.2022. 12:46 / Izvor: SRNA
štrajk

U Rudniku i Termoelektrani (RiTE) "Ugljevik" danas je počeo štrajk.

U Rudniku i Termoelektrani (RiTE) "Ugljevik" danas je počeo štrajk tako što su okupljenim radnicima predočena tri sindikalna zahtjeva od kojih su dva ispunjena, rekao je Srni predsjednik Sindikalnog odbora Boban Benović i istakao da se u preduzeću održava minimum proizvodnje.

On je naveo da su sindikalci na sastanku sa generalnim direktorom "Elektriprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem usagasili ispunjenje dva od tri zahtjeva, te da radnici nezadovoljni primanjima, traže povećanje cijene rada sa 150 na 170 KM.

"Saglasan je sa tim Petrović i naše preduzeće, ali nismo dobili precizna obećanja kad i kako, s obzirom na to da se cijena rada rješava na nivou Elektroprivrede koja ima 11 zavisnih preduzeća. Za to je zadužen predsjednik Sindikata Elektroprivrede i Petrović, koji treba da usaglase cijenu rada", naveo je Benović.

Prema njegovim riječima, ispunjen je drugi zahtjev sindikalne organizacije o aneksu Kolektivnog ugovora kojim se tražilo uvećanje od 15 odsto koeficijenata za proizvodna radna mjesta, što je dogovoreno.

Benović kaže da je ispunjen i treći zahtjev sindikata RiTE "Ugljevik" o nastavku ulaganja unutar preduzeća koje podrazumijeva nabavku mehanizacije za rad, navodeći da je dogovoren tematski sastanak sa Vladom, matičnim preduzećem i upravom RiTE "Ugljevik", gdje će biti prisutan i predstavnik Sindikata preduzeća.

"Ljudi su saslušali predstavnike sindikata i vratili se na svoja radna mjesta. Mi ostajemo u štrajku do rješenja naših zahtjeva, uz poštovanje minimuma procesa proizvodnje", rekao je Benović.

Prema njegovim riječima, održana je sjednica uprave preduzeća koja je dostavila minimum procesa rada i to se sad poštuje.

Benović kaže da očekuje rješavanje zahtjeva sindikata RiTE "Ugljevik" u što kraćem roku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti