Na sarajevskoj Vijećnici se može reklamirati sve, osim "neprimjerenih sadržaja"

01.12.2022. 08:29 / Izvor: N1
Vijećnica

Građani Sarajeva burno su reagovali nakon što se sinoć na sarajevskoj Vijećnici pojavila projektovana reklama jedne domaće kompanije.

Građani Sarajeva burno su reagovali nakon što se sinoć na sarajevskoj Vijećnici pojavila projektovana reklama jedne domaće kompanije. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odmah se ogradila i kazala kako to nije u nadležnosti Gradske uprave. Vijećnicom upravlja Javno preduzeće "Sarajevo" u čijoj nadležnosti je i Trebevićka žičara. Iz JP Sarajevo su za N1 kazali kako se Vijećnica može koristiti u ove komercijalne svrhe, a da je cijena 1000 KM plus PDV.

Za projekciju nije potrebna saglasnost Gradske uprave Sarajeva.

"Projekcije su u skladu sa Cjenovnikom JP Sarajevo d.o.o. koji je utvrđen Odlukom Nadzornog odbora od 24.05.2019. godine, te se realiziraju na zahtjev klijenta. U skladu s pomenutom Odlukom, od 2019. godine do danas, realizirane su brojne projekcije komercijalnog karaktera. Svaki zahtjev za projekciju se pojedinačno cijeni na osnovu uvjeta utvrđenih Odlukom Nadzornog odbora, što u praksi znači da nije moguće odgovoriti pozitivno svakom zahtjevu klijenta, te na Gradskoj vijećnici projicirati sadržaje neprimjerenog karaktera", naveli su iz JP Sarajevo u odgovoru na upit N1.

Istakli su kako "finansijsko funkcionisanje Gradske vijećnice nije vezano za budžetski (državni ili gradski) novac".

"Gradska vijećnica je data na upravljanje Javnom preduzeću Sarajevo d.o.o., koje kao savremena organizacija svojim preduzetničkim, inovativnim i menadžerskim aktivnostima ostvaruje održivost i finansijsku stabilnost Vijećnice", dodali su.

Ipak, građani smatraju da se Vijećnica kao kulturno-historijska građevina ne treba biti korištena u ove svrhe.

"Vijećnica je javno dobro i zaista je degutantno gledati reklame na istoj. Pa bi bilo lijepo zabraniti to relevantnim aktima (pravnim propisima), grada, opštine, kantona ili čemu je već nadležan taj direktor odnosno čime je regulisano korištenje vanjskog dijela Vijećnice. Mogli ste napisati kome odgovaraju ili bar reci da ćete uputiti inicijativu (tom nekom, npr. Gradskom vijeću, ili načelniku opštine ili kome već) da se zabrani potpuna komercijalizacija ovog objekta", navela je jedna tviterašica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti