Bjelica: Učiniti sve da se poveća proizvodnja romanijskog kajmaka

02.12.2022. 12:58 / Izvor: Akta.ba
romanijski kajmak

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da treba sve učiniti da se poveća proizvodnja romanijskog kajmaka, te da se isto očekuje kod proizvodnje meda, ljekobilja i mlijeka.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da treba sve učiniti da se poveća proizvodnja romanijskog kajmaka, te da se isto očekuje kod proizvodnje meda, ljekobilja i mlijeka.

Bjelica je izrazio je zahvalnost za finansijsku podršku koju je opština imala od britanske Ambasade u BiH pri brendiranju romanijskog kajmaka, bez koje bi ovaj projekat teško bio dovršen.

On je danas na Sokocu razgovarao sa šefom političkog tima britanske Ambasade u Sarajevu Helen Fluker i njenom saradnicom Vanjom Manojlović o ekonomskim i političkim prilikama u ovoj lokalnoj zajednici.

Bjelica je rekao novinarima da opština Sokolac ima dobru saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i sa međunarodnim finansijskim institucija, posebno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetskom bankom, Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB), UNDP-om, USAID-om, agencijom SIDA, FAO.

"Posebno smo se osvrnuli i na Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, u čije oživljavanje su uključene i međunarodne institucije, kao što je FAO u čemu će nam biti potrebna podrška da bi projekat mogli privesti kraju", rekao je Bjelica i dodao da je ovaj centar na Sokocu u sistemu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Bjelica je sagovornice upoznao i o projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, te da je opština Sokolac u jednoj fazi rješavanja solarne elektrane.

"Da bi zaokružili naš koncept opština Sokolac mora ući u rješavanje statusa "Nove Romanije", odnosno preuzimanja dijela imovine ovog preduzeća i formiranja sa Vladom kompanije koja će da oživi određenu poslovnu zonu, za šta nam je potrebna podrška", rekao je Bjelica.

On je dodao da je nephodno uspostavljanje poslovne zone iz koje će proisteći formiranje slobodne zone, odnosno bescarinske zone, u dijelu kruga "Nove Romanije", za šta postoje svi infrastrukturni uslovi na 200.000 metara kvadratnih zemljišta uz magistralni put.

Bjelica očekuje pozitivnu reakciju potencijalnih međunarodnih partnera po ovom pitanju, jer se na današnjem sastanku razgovaralo i o mogućnosti saradnje u narednom periodu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti