Stvarni uzrok rušenja sjedišta Extreme Sport Cluba na Bjelašnici politička moć?

04.12.2022. 12:23 / Izvor: Akta.ba
bj
OTVORI GALERIJU

Stvarni uzrok rušenja sjedišta Extreme Sport Cluba na Bjelašnici politička moć?

Krajem protekle sedmice, Extreme Sport Club na Bjelašnici je bio primoran srušiti svoje dugogodišnje sjedište o čemu je javnost upoznao predsjednik Kluba, Mirvan Zenuni na Facebook profilu Kluba.

Naime, opraštajući se od sjedišta koje je mnogo značilo svim članovima ali i posjetiocima koji vole ekstremne sportove, Zenuni je za glavnog krivca ovog nemilog epiloga optužio načelnika Općine Trnovo, Ibru Berila. 


Javnost je itekako upoznata sa radom ovog Kluba i benefitima njegovog dosadašnjeg djelovanja na sam imidž Bjelašnice i ponude sadržaja za posjetioce, ne samo lokalce nego i turiste, te je informacija o rušenju poznate kolibe Kluba izazvala veliko negodovanje građana. 

Mnogi građani su pod dojmom tužnih fotografija sa terena, pisali poruke podrške Klubu i iskazali veliko razočarenje u nadležnu općinsku službu. 


Nakon javnog iznošenja informacije o rušenju sjedišta ovog Kluba, oglasila se i Općina Trnovo na svojoj Facebook stranici. 

Naime, u dokumentu koji u cjelosti možete pogledati u prilogu, navodi se da je realizirana aktivnost od strane Općine bila opravdana jer Extreme Sport Club nema građevinsku dozvolu te da je Općina samo ispoštovala inspekcijski nalog. 

"Napominjemo da se radi o inspekcijskom postupku-uklanjanju objekta, izgrađenog u montažno-demontažnom načinu gradnje, lociranom na Babinom Dolu, na zemljištu javne površine, koji nema odobrenje izdato od nadležne Općinske službe od 2016. godine do današnjeg dana.", navodi se u demantiju Općine Trnovo. 

Svaka priča ima dvije strane stoga smo kontaktirali Mirvada Zenunija za pojašnjenje. 

"Nije istina da građevinska dozvola nije izdata", navodi u svom demantiju Mirvad Zenuni, predsjednik Kluba prilažući referentni dokument. 
 

Demanti Extreme Sport Cluba možete pročitati u cjelosti u prilogu. 

"Kada smo dobili urbanističku saglasnost, projekat koji nam je dostavila Općina bio je za montažno demontažni objekat, drveni na šest stubova. Međutim, pitao sam načelnika da li možemo uraditi čvrstu ploču i zidove od betonskih blokova sa strane- rekao je da može i da radimo šta želimo da ispadne dobro i trajno jer ćemo mi prvi dobiti legalizaciju objekta.", pojasnio je Zenuni.

Ipak, čini se da se u međuvremenu usmeno obećanje načelnika Berila promijenilo uz velike negativne posljedice po članove ovog Kluba i njegovo djelovanje. 

Zenuni je bio jako vokalan i javno je kritizirao mnoge postupke Općine Trnovo na području Bjelašnice na svom privatnom profilu što je čini se i jedan od uzroka cjelokupnog dešavanja. 

Ipak, postavlja se pitanje zašto nekadašnji usmeni dogovor na relaciji načelnik-Klub nije ispoštovan te kako je moguće da ovako ozbiljna obećanja budu predmet opstrukcija ili potpunog osporavanja zbog (ne)opravdanih javnih kritika jedne javne službe?

Bjelašnica, nekada olimpijska ljepotica, odavno je izgubila sjaj i ljepotu, uopšte planinski duh. 

Pored betonskih i prilično neprimjerenih komercijalnih zdanja koja su u nepovrat uništila prirodni habitat i osjećaj prirodnog okruženja u epicentru Bjelašnice, zar je toliko (za)smetala koliba koja je svojim izgledom i djelovanjem značila poštovanje ka prirodi i sportu?

Da li to znači da bi koliba ovog Kluba još bila na svom mjestu da je njegov predsjednik bio građanin reda onih koji šute i da li je promoviranje uspjeha na šutnji uopšte kultura društvenog razvoja kojem težimo?

Dok političari pričaju o razvoju i gradnji u praksi je rušenje klubova, prirode, kvalitete života ... budućnosti.

Pozitivne priče bi trebalo poticati, promovisati, podržavati a ne gasiti. 

Živimo u vremenu degradacije, devastacije, diskreditacije svega što je pozitivno i nije teško ocijeniti kuda ta praksa vodi.

Građani su opet izgubili. Ovog puta to je jedno sjajno mjesto, jednu sjajnu priču i umorni su od scena rušenja dobrog i građenja lošeg. 

Uzrok rušenja sjedišta Extreme Sport Cluba na Bjelašnici je nerazjašnjen, a istina leži u međusobnim demantima strana u konfliktu. 

Da li se zaista radi o svojevoljnom ugrožavanju rada i opstanka jednog Kluba od strane samo jednog čovjeka ostaje da se vidi nakon najavljenih novih dokaza.  

Mnogo je pitanja i neovisno o konačnom epilogu, razočaravajuće je da se na pozitivnim primjerima i istrajavanju u radu lome politički apetiti. 

 

N.K 

PREUZMI DOKUMENTE:
Općina Trnovo demanti
Extreme Sport Club demanti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti