Ambasador SAD u BiH Michael Murphy: Političari rade za kriminalce

04.12.2022. 06:19 / Izvor: Bhdijaspora.net
korupcija

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy-Dokazi iz Sky i Anom aplikacija pokazuju da političari rade za kriminalce.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy govorio je protekle sedmice na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako je rekao Murphy, sve je više dokaza iz istraga u SKY i ANOM predmetima, koji ukazuju na to da političari iz svih političkih sfera, uključujući i provedbu zakona i zaposlenike sigurnosnih službi i tužitelje, rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane.

"Grupe poput kartela Tito, grupa Arnautović i Matković, narko-kartela Keljmendi – iskorištavaju slabu državnu strukturu BiH i politički utjecaj u državnim i entitetskim institucijama za svoje kriminalne aktivnosti. Pranje novca, iznuda, reketarenje i trgovina narkoticima – nisu krivična djela bez žrtava. Pojedinci trpe posljedice.", rekao je Murphy.

Dodao je da organizovane kriminalne grupe i njihovi korumpirani zaštitnici ne utječu samo na pojedince.

"Njihovi postupci imaju širi utjecaj na društvo.Donose strah i nasilje, ograničavaju lokalnu kontrolu i ličnu samostalnost, posebno među najranjivijim kategorijama društva, jer ograničavaju mogućnosti zakonitih ekonomskih aktivnosti, što zauzvrat ograničava mogućnosti ekonomskog rasta. U najkraćem – doprinose općem padu kvaliteta života.", dodao je.

Sve ovo, ističe, ne donosi dobro narodu Bosne i Hercegovine gdje god da žive u ovoj zemlji.

"Opaki kraci ovih organizovanih kriminalnih grupa protežu se daleko van Bosne i Hercegovine – ne samo na šire područje zapadnog Balkana, nego i kroz cijeli prostor transatlantske zajednice.Zbog toga Vlada SAD-a podržava provođenje istraga u predmetima SKY i ANOM kamo god da vode", naglašava Murphy.

Korupcija na visokom nivou često je na naslovnim stranama i ozbiljan je problem u Bosni i Hercegovini.

"Ali korupcija se ne odnosi samo na narko bosove i političare. Ona je prisutna u životima građana ove zemlje na nebrojene i ne tako očigledne, ali jednako štetne načine", zaključio je, između ostalog, Murphy.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti