Vlada Kantona Sarajevo odobrila sredstva za penzionisanje radnika preduzeća "Satex"

04.12.2022. 12:10 / Izvor: Akta.ba
ks

Vlada Kantona Sarajevo odobrila sredstva za penzionisanje radnika preduzeća "Satex".

Privatizacija preduzeća u stečaju "Satex", Kantonu Sarajevo donijela je milionske finansijske gubitke, kako zbog prodaje imovine firme pod sumnjivim okolnostima, tako i zbog više od 200.000 KM finansijskih izdataka za naknade radnicima i komunalno održavanje preduzeća, koje nikad nije zavedeno kao vlasništvo Kantona, obzirom da je godinama predmetom sudskih sporova. 

Osim što je kompanija uništena, a imovina rasprodata i radnici preduzeća "Satex" ostali su s neriješenim radnim statusom. 

"Radnicima praktično teće radni staž, oni su u radnom odnosu, preduzeće je neaktivno. Ljudi ne rade, a kako vrijeme prolazi i odlazak u penzije onih koji su dospjeli za penziju spada na teret budžeta", izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić. 

S tim u vezi, a u skladu s Odlukom o usvajanju programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije ostali ili ostaju bez posla, preduzeće "Satex" pripremilo je i Ministarstvu privrede KS na odobravanje dostavilo Program restrukturiranja i zbrinjavanja radnika preduzeća za 2022. godinu.  

"Ovim Programom predviđeno je penzionisanje sedam radnika koji su do 2022. godine stekli uvjete za penziju, a iz Budžeta će biti izdvojeno nešto više od 200.000 KM za uplatu dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, s ciljem uvezivanja staža za ove radnike, kako bi oni mogli ostvariti pravo na penziju", pojasnio je ministar Delić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti