FK Željezničar traži pomoć od Vlade FBiH i prolongiranje plaćanja poreza

08.12.2022. 10:48 / Izvor: Akta.ba

Fudbalski klub Željezničar je organizovao press-konferenciju povodom trenutni dešavanja u klubu, te o budućim planovima.

Fudbalski klub Željezničar je organizovao press-konferenciju povodom trenutni dešavanja u klubu, te o budućim planovima.

O administraciji Željezničara i onome što se direktno dešava u klubu, u vezi sudskih sporova, spozorstava, zakupom poslovnih prostora na stadionu Grbavici, govorila je direktorica Amira Bajrović Uzunović.

"Tekuća godina je bila teška, izazovna, turbulentna, bili smo pod financijskim pritiscima raznorazne prirode koji su otežavali rad. Bilo je zaista nezahvalno krenuti od samog starta, trebala nam je hitna financijska injekcija. Zahvaljujući našim navijačima, oni su bili glavna pokretačka snaga, skupili smo određeni novac da skupimo licencu. Dali su nam vjetar u leđa, da zajedno rastemo.

Kada imate tako veliku masu navijača, kada ste najposjećeniji klub, to ulijeva neku vrstu povjerenja da se ovdje radi transparentno. Ovi prihodi od državnih institucija nisu tek tako došli. Ja vjerujem da će efekti naše saradnje u tekućoj godini rezultirati tim da naredne godine imamo mnogo veća sredstva. Što se tiče administrativnog dijela, oskudni smo, tu je par ljudi koji marljivo radi. Gdje god smo mogli i vidjeli priliku da nešto maksimiziramo u smislu prihoda, mi smo to iskoristili", kazala je Uzunović, prenosi SCSport.

Naglasila je da klub ima 46 aktivnih sudskih predmeta.

"Svjesni ste da smo se suočavali sa određenim blokadama po pitanju sudskih sporova. Riješili smo veliki broj tih sporova. Pristupili smo sudskim nagodbama i klub uredno izmiruje dugovanja na mjesečnom nivou”.

“Došli smo u izazovan period jer su dospjeli svi dugove, svi traže svoje novce. Gdje god da otvorimo vrata, prvo se pola sata crvenimo i vrlo je teško imati neku pregovaračku moć kada se morate crveniti i pravdati za nešto što niste uradili. Nažalost, taj neki loš imidž nama samo odmaže, ali opet da se zahvalimo svakom fizičkom i pravnom subjektu koji je imao razumijevanja za dugovanja kluba. Nadam se da nas ništa neće spriječiti da idemo dalje i da ćemo zajedno s našim navijačima minimizirati sve probleme i da ćemo nastaviti djelovati i rasti zajedno", kazala je direktorica Amira Bajrović Uzunović.

Uplaćeno oko 900.000 KM doprinosa

Riječ je nakon direktorice uzeo Elmir Čajo, direktor FK Željezničar d.o.o.

"Imamo znatno bolje financijske rezultate u odnosu na 2021. godinu. U ovoj godini je rast prodaje od 74 posto govori da smo ostvarili u značajnoj mjeri ono što smo planirali. Ono što je vrlo bitno, vratili smo povjerenje dobavljača, ne samo lokalnih, nego i Macrona, koji je naš tehnički partner jer smo saradnju digli na puno veći nivo. Uspjeli smo obezbijediti kompletnu opremu za prvi tim, opremu za trenere omladinskog pogona, uspjeli smo svoje obaveze prema Macronu zaključiti sa prvom polovinom septembra mjeseca. Pokrenuli smo aktivnosti u skladu sa ugovorom, a to je da ćemo u narednih 10 dana završiti nove vizuale za dresove za narednu sezonu. Sve aktivnosti koje su vođene, očekujemo uskoro posjetu Macrona, koji je već sada predložio produžetak ugovora za još četiri godine po isteku ovog ugovora", kazao je Čajo.

čajo

 

Rukovodstvo FK Željezničar zatražio je pomoć od Vlade Federacije BiH i prolongiranje plaćanja poreza do 30. juna 2023. godine.
 
Vlada FBiH je prvobitno u martu ove godine sportskim kolektivima odobrila neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31. decembra 2022., a sada Plavi s nekolicinom drugih klubova traže produženje perioda važenja ovog zaključka za dodatni period od šest mjeseci, odnosno do 30. juna 2023. godine.

Istaknuto je da je porezni dug nastao od 2009. do 2015. godine, a da je u posljednjih godinu dana uplaćeno oko 900.000 KM doprinosa.

finansijski izvještaj

Pregovori sa Diglisićem još traju 

Predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević kazao je da je Skupština je definirala način ulaska investitora u klub, da imaju zastarjelo zakonodavstvo što je problem u implementaciji velikih projekata, ali da su uspjeli kreirati model po kojem se može ući u klub što su javno objavili.

"Bilo je nekoliko zainteresovanih strana, neki su na prvu htjeli da olako uđu i preuzmu udruženje što za ovu strukturu kluba nije bilo prihvatljivo, te takve stvari nismo ozbiljnije razmatrali. Nakon obavljene strategije imali smo ozbiljne razgovore koji su rezultirali da se za strateškog partnera imenuje Eldin Diglisić. To je javnost dobila iskomunicirano i mi smo tada prihvatili ponudu gospodina Diglisića, Skupština je to podržala, te smo smatrali da je to najbolje rješenje za klub. Nakon toga dolazi do problema vezanih za ugovor, mi smo u novembru izrazili nezadovoljstvo dinamikom pregovora i sve strukture kluba su to jasno iskomunicirale. Rok je do kraja godine da se završi priča oko njegovog ulaska u klub, taj postupak pregovaranja sa gospodinom Eldinom nije formalno-pravno prekinut, on je još uvijek u toku, nije donesena odluka unutar kluba, kad se donese odluka, potpisuje se ugovor. Do kraja godine ćemo gledati da se ugovor formalno pravno zaključi, mi smo sve ispoštovali, mi jednostavno smo očekivali i dalje očekujemo da će se to finalizirati kako treba. Svjesni smo da je to krajnji rok, te da ćemo nakon Nove godine javnosti iskomunicirati ishod pregovora, ne samo ishod nego i tok pregovora kakav je bio. Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD-a, ali on je prije desetak dana iskomunicirao da nije u stanju da podnese zvaničnu ponudu. Ostali upiti su bili da se vidi kakvi su modaliteti", kazao je.

Naglasio je da pregovori nisu formalno-pravno prekinuti, dali su rok, izrazili nezadovoljstvo dinamikom i očekuju povratnu informaciju.

"Uradili smo sve što je do nas bilo, traženu dokumentaciju smo dostavili, tim za pregovore je radio vrijedno da dođemo do realizacije ugovora, ali taj konačan feedback očekujemo od njega, ne možemo do u nedogled pregovarati. Priželjkujemo da se to realizuje i mi ćemo javnost upoznati sa ishodom i tokom pregovora. Sve smo radili i pregovarali kako je trebalo, našli koncept da neko uđe u klub, ja ne mogu i ne želim gatati. Što se tiče kluba, sve smo uradili. Nema toga što klub nije uradio da stvori uslove za ulazak. Uradili bi za svakoga ko bi se uklopio u strategiju dolaska u klub. Imamo strategiju preko koje novac treba da uđe i da se imovina stavi u funkciju i da generiše prihode", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti