U pogon pušteno novo specijalizirano vozilo za pražnjenje zvonastih kontejnera

08.12.2022. 11:51 / Izvor: Akta.ba
vozilo

Svi zainteresirani građani besplatno mogu koristiti Reciklažno dvorište tokom cijele godine od 08:00 do 20:00 sati od ponedjeljka do nedjelje.

U novootovrenom Reciklažnom dvorištu u ulici Paromlinska u Novom Sarajevo jutros je upriličena primopredaja i puštanje u pogon novog specijalizovanog vozila koje je namijenjeno za pražnjenje zvonastih kontejnera, a čija je nabavka sufinansirana od strane Općine Novo Sarajevo.

Zbog nedovoljnog broja specijalizirane mehanizacije za odvoz otpada iz zvonastih i podzemnih kontejnera, te činjenice da je do sada samo jedno vozilo bilo u funkciji za cijeli Kanton Sarajevo, kontejneri se nisu mogli redovno prazniti. U cilju prevazilaženja ovog problema, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović inicirao je nabavku jednog specijalnog vozila za pražnjenje pomenutih kontejnera, te je danas vozilo i pušteno u rad.

Tom prilikom, načelnik Tanović podsjetio je da je otvaranje Reciklažnog dvorišta na ovom lokalitetu projekat koji je podržala Općina i Općinsko vijeće, a koji je zahvaljujući KJKP RAD u rekordnom roku i realiziran.

vozilo

"Povod okupljanja u novosarajevskom Reciklažnom dvorištu je puštanje u pogon novog vozila za prikupljanje otpada iz zvonastih kontejnera koje je nabavljeno na inicijativu Općine Novo Sarajevo, a kako bi se unaprijedila komunalna higijena na području naše lokalne zajednice, ali i Kantona Sarajevo. Vozilo je nabavljeno nešto ranije, ali su se čekale procedure oko registracije kako bi mogao biti pušten u rad jer samo na području Novog Sarajeva postoji 120 zvonastih kontejnera koji nisu do sada blagovremeno pražnjeni. Pored ovih projekata, mi nastavljamo uspješnu saradnju sa KJKP RAD i realizacijom projekta odvoza otpada u padinskim dijelovima općine. S tim u vezi, krenuli smo sa dijeljenjem individualnih kanti za otpad u naseljima Hrasno brdo i Kovačići", istakao je načelnik Tanović, te dodao da je u Budžetu Općine za 2023. godinu planirana nabavka još jednog manjeg specijaliziranog vozila za prikupljanje otpada u padinskim naseljima gdje se nalazi veći broj manjih ulica u koje postojeća velika vozila ne mogu ući.

Ukupna vrijednost nabavke ovog vozila je 380.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo sufinansirala nabavku vozila sa 200.000 KM, a preostali dio sredstava obezbijedio je KJKP "RAD".

vozilo

Portparol KJKP RAD Mirza Ramić podsjetio je građane o značaju segmenta pražnjenja i odvoza otpada, te projekta Reciklažnog dvorišta iskoristivši prilika da pozove sve stanovnike na korištenje Reciklažnog dvorišta i pravilnog odlaganje otpada.

Svi zainteresirani građani besplatno mogu koristiti Reciklažno dvorište tokom cijele godine od 08:00 do 20:00 sati od ponedjeljka do nedjelje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti