USAID i hoteli u BiH rješavaju problem nedostatka radne snage u turizmu

14.12.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
usaid hoteli

Istraživanja pokazuju da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika!

Istraživanja pokazuju da će u ugostiteljstvu Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati više od 8.000 radnika!

Kako bi riješila taj problem, Vlada SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavljuje pokretanje PROFI program obuka na radnom mjestu sa 11 hotela i restorana iz Sarajeva i s Jahorine,   za brže integriranje novih, profesionalno obučenih radnika u sektoru turizma i ugostiteljstva.

USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma u BiH potpisao je u utorak, 13. decembra u hotelu Holiday, izvedbene planove PROFI program obuka na radnom mjestu s hotelima Holiday, Evropa, Courtyard by Marriott Sarajevo, Termag, Vučko, Tarčin Forest Resort and Spa, Pino Nature, Swissotel, Novotel Bristol ibis Styles i restoranom Druga kuća.

usaid hoteli

Cilj FROFI programa obuka je unaprijediti profesionalnost i poboljšati standarde u vodećim hotelima i restoranima u BiH, putem certificiranog plana koji se temelji na profesionalnim standardima i strukturiranoj obuci na radnom mjestu. Osmišljene su paralelne aktivnosti za pokretanje iste inicijative na području Banja Luke, a u budućnosti će biti dodane i ostale regije BiH.

PROFI nudi strukturirani program obuke nekvalificiranim, kvalificiranim, profesionalnim i tehnički osposobljenim osobama, kako bi svi dosegli neophodne kompetencije unutar discipline koju su sami odabrali. Program nudi certificiranje kvalifikacija specifičnih za turizam, koje će priznavati sektor i sektorske institucije. Edukacija je dodatno poboljšana strukturiranim programom koji obuhvata profesionalne standarde, materijale za učenje, obuku koju u okviru radnog mjesta vrše certificirani edukatori te sistem ocjenjivanja i dodjele certifikata, saopćeno je iz USAID-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti