Lokalne vlasti stale uz građane koji danonoćno brane svoje kuće

18.12.2022. 10:41 / Izvor: Nezavisne novine
Lager

Općinsko vijeće Sanski Most razmatralo je na svojoj sjednici održanoj u protekli četvrtak trenutnu situaciju u vezi s pokretanjem eksploatacije na površinskom kopu Orišlje.

Općinsko vijeće Sanski Most razmatralo je na svojoj sjednici održanoj u protekli četvrtak trenutnu situaciju u vezi s pokretanjem eksploatacije na površinskom kopu Orišlje, što već puna dva mjeseca ne dozvoljavaju mještani sela Gornji Kamengrad, koje je udaljeno desetak kilometara od ovog grada.

Ovo predstavničko tijelo je pri tome jednoglasno donijelo više zaključaka, te je između ostalog data puna podrška nastojanjima građana da sačuvaju bezbjednost svoje imovine.

Također, istaknuto je kako se podržavaju zakonit rad i provođenje privrednih aktivnosti svih poslovnih subjekata u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i načelima odgovornog poslovanja.

U cilju formiranja što kvalitetnijih rješenja od nadležnih općinskih službi je zatraženo da pribave sve relevantne informacije od viših instanci koje izdaju dozvole i odobrenja za eksploataciju rudnih bogatstava, kao i od firme "Lager" vezano za eksploataciju uglja po zaključenom koncesionom ugovoru.

Zatraženo je da se na svakoj narednoj sjednici Općinskog vijeća redovno dostavlja informacija o stanju i poduzetim aktivnostima na lokalitetu Orišlje.

Ovom prilikom prezentovano je i pismo kompanije "Lager" upućeno lokalnim vlastima u kojem navode kako posjeduju sve potrebne dozvole za eksploataciju uglja na području od preko hiljadu hektara, gdje se, između ostalog, nalazi i ovaj rudokop.

Također navode kako je na dijelu starog kopa Orišlje 1983. godine postojalo klizište i to na području odlagališta jalovine, te dodaju kako je tada napravljena sanacija i materijal odvezen na drugu lokaciju.

Nakon toga, kako iz "Lagera" navode, već naredne 1984. godine nastavljena je eksploatacija uglja na tom području. Također navode kako nisu ni planirali da pokreću iskop na starom lokalitetu kopa, gdje je, kako ističu, ugalj već iskopan, već im je plan da istraže moguću eksploataciju na lokacijama koje su udaljene od nekadašnjeg klizišta u smjeru područja Ploče.

Podsjećamo da mještani Gornjeg Kamengrada već više sedmica organizuju cjelodnevne straže i ne pristaju na ponovno pokretanje ovog rudokopa zbog straha da bi to moglo dovesti do ponovne pojave klizišta koje bi ugrozilo, kako smatraju, na desetine stambenih objekata. Navode kako ne žele da se ponovi situacija iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je zbog klizanja zemlje uništeno 12 stambenih objekata, a moralo je biti premješteno i lokalno mezarje. Mještani nastavljaju održavati cjelodnevne straže, kako bi spriječili prolazak teške mehanizacije i kažu kako ni po koju cijenu neće dopustiti da se krene s eksploatacijom uglja na lokalitetu Orišlja. S druge strane, koncesionar najavljuje pokretanje pravnih radnji kako bi zaštitio svoje interese. Kompanija "Lager" je prije šest godina započela eksploataciju uglja na području kamengradskog bazena, a ona ja naročito povećana poslije dešavanja u Ukrajini, tako da posljednjih mjeseci na stotine kamiona svakodnevno odvoze ugalj s ovoga područja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti