Kanton Sarajevo pokretač digitalizacije javnih usluga u BiH

20.12.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
DIGITALIZACIJA

Na osnovu dokumenta Vizije digitalne uprave Kantona Sarajevo, u fazi izrade je prijedlog izgleda i funkcionalnosti e-portala Kantona Sarajevo, te će isti biti prezentovan Vladi KS.

Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo je održao još jedan sastanak s predstavnicima UNDP-a na temu digitalizacije javnih usluga organa državne službe Kantona Sarajevo. Cilj zajedničke saradnje je uspostava i održavanje jedinstvenog i sveobuhvatnog e-portala Kantona Sarajevo za administrativne i druge postupke i procedure između organa državne službe i fizičkih i pravnih lica s područja Kantona Sarajevo.

"Proces digitalizacije i digitalne transformacije je usmjeren na modernizaciju javne uprave i javnih usluga na principima ekonomičnosti, efikasnosti i dostupnosti i u narednom periodu će se realizirati niz sličnih zajedničkih aktivnosti i projekata digitalne transformacije Kantona Sarajevo", saopšteno je.

digitalizacija

Na osnovu dokumenta Vizije digitalne uprave Kantona Sarajevo, u fazi izrade je prijedlog izgleda i funkcionalnosti e-portala Kantona Sarajevo, te će isti biti prezentovan Vladi KS, zajedno s prijedlozima usluga koje će biti pilot projekt digitalizacije javnih usluga.

"Navedeni e-portal će u prvoj fazi sadržavati određeni broj potpuno digitalizovanih administrativnih postupaka, gdje će građani Kantona Sarajevo i pravna lica moći podnijeti određene zahtjeve online, te na iste dobiti odgovarajuću odluku, rješenje ili zaključak nadležnog organa. Nakon toga će se analizirati i ostale usluge iz oblasti privrede, obrazovanje, turizma, zdravstva, socijalne zaštite i slično, odnosno usluge koje će građanima i pravnim licima efikasno omogućiti rješavanje svakodnevnih zahtjeva i pokrenutih postupaka", pojasnili su.

Na ovaj način, Kanton Sarajevo će biti pokretač digitalizacije javnih usluga u Bosni i Hercegovini koji će na potpuno nov, jednostavan i efikasan način omogućiti građanima i pravnim licima da realizuju svoje zahtjeve i pokreću postupke, a što će doprinijeti i efikasnijem radu organa uprave.

"Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo će i dalje nastojati da sistemski pristupa digitalizaciji javnih usluga u Kantonu Sarajevo i u Bosni i Hercegovini", poručeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti