Vrhovac: OC Jahorina tražio 15 miliona KM, iako je prezadužen

21.12.2022. 08:33 / Izvor: BHRT
oc jahorina

Foto: ATVBL

Dražen Vrhovac rekao je da je Olimpijski centar (OC) "Jahorina" tražio pozajmicu od 15 miliona KM, ali da je utvrđeno da je navedeno društvo prezaduženo.

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je Olimpijski centar (OC) "Jahorina" tražio pozajmicu od 15 miliona KM, ali da je utvrđeno da je navedeno društvo prezaduženo zbog čega je analiza o tome proslijeđena Vladi RS radi zaštite interesa pomenutog novčanog plasmana.

Vrhovac je u pisanoj izjavi Srni precizirao da se OC "Jahorina" obratio IRB-u za odobravanje pozajmice u iznosu od 15 miliona KM, nakon čega je ova banka, u skladu sa procedurama, analizu zahtjeva proslijedila Vladi RS na donošenje odluke o isplati pozajmice.

"Kada je riječ o upravljanju povjerenim sredstvima, IRB se isključivo rukovodi postavljenim proceduralnim i drugim formalnim zahtjevima, kao i potrebom zaštite interesa plasmana, što u nekim slučajevima može značiti i zahtijevanje, odnosno korišćenje garancija. U vezi s tim treba imati u vidu da IRB ni u kom slučaju ne može dati garanciju za novac koji odobrava putem svojih plasmana. Umjesto toga, Banka može tražiti garanciju od nadležnih institucija za iste", naveo je Vrhovac.

On je ponovio da je analiza zahtjeva OC "Jahorina" ukazala na prezaduženost tog društva, kao i da je, s ciljem zaštite interesa IRB-a i sredstava kojima upravlja, potrebno zahtijevati garanciju Vlade i Garantnog fonda radi obezbjeđenja plasiranih sredstava.

"Ovo, prevashodno imajući u vidu da je dosadašnje finansiranje OC 'Jahorina' na finansijskom tržištu RS-a u znatnom iznosu bilo obezbijeđeno upravo garancijama Republike", podsjetio je Vrhovac.

On je rekao da je OC "Jahorina" tražio pozajmicu koja bi bila namijenjena finansiranju infrastrukturnog projekta izgradnje jezera Skočine i istoimenog sistema za osnježavanje.

"IRB je pripremila sve materijale u skladu sa svojim procedurama i isti su dostavljeni Vladi na odlučivanje. Tražena pozajmica ima jasno definisan rok vraćanja od 12 mjeseci, što se i navodi u materijalima upućenim Vladi RS ", naveo je Vrhovac.

On je podsjetio da je IRB osigurala znatan doprinos realizaciji kapitalnih projekata OC "Jahorina" koji su omogućili da turistička ponuda Jahorine i RS-a u cjelini bude značajno unaprijeđena, pa je za ove namjene do sada odobreno više od 58 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti