Sve veći interes američkih firmi za Srbiju i Republiku Srpsku

21.12.2022. 08:51 / Izvor: SRNA
sad

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je u posljednje vrijeme sve veći interes američkih firmi za Srbiju i Republiku Srpsku.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je u posljednje vrijeme sve veći interes američkih firmi za Srbiju i Republiku Srpsku, te da smatra da Srbija i Srpska imaju prednost koju mogu vrlo efikasno da iskoriste.

Kesić je naveo da američke firme žele da pronađu novu lokaciju sa jeftinom strujom i jeftinom radnom snagom.

“U posljednjih nekoliko nedelja smo ušli u ozbiljne pregovore sa dvije američke firme koje imaju trenutno proizvodnju u zapadnoj Evropi, ali traže alternativu jer je u zapadnoj Evropi energija skupa, a i radna snaga sve skuplja”, rekao je Kesić za TV Hepi.

On je naveo da su Amerikanci trenutno preokupirani ekonomskim pitanjima i velikim problemima u SAD i da ne vjeruje da se bilo kakva ozbiljnija inicijativa američkih vlasti može očekivati, ali su istovremeno američke privatne firme počele da se bave istraživanjem svih prednosti koje nude Srbija i Republika Srpska.

“Sada je pitanje da li to mogu da iskoriste, imajući u vidu problem nedostatka radne snage, jer nema dovoljno radnika koliko bi bilo potrebno da se privuku neke od najvećih firmi koje sada baš gledaju prema Srbiji i Republici Srpskoj”, rekao je Kesić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti