Troškovi premašili prihode

Upitan opstanak peradarske proizvodnje

22.12.2022. 10:00 / Izvor: RTRS
peradarstvo

Zbog svakodnevnih poskupljenja i sve manje isplativosti, upitan je ostanak peradarske proizvodnje na području Ljubinja.

Zbog svakodnevnih poskupljenja i sve manje isplativosti, upitan je ostanak peradarske proizvodnje na području Ljubinja. Domaća privreda, kažu vlasnici farmi, nikad nije bila ugroženija. Vešedecinijska tradicija uzgoja koka nosilja, po kojoj je ova opština bila prepoznatljiva, mogla bi gotovo da nestane.

Za dvije i po decenije koliko se bave peradarstvom, za najveću farmu koka nosilja u regiji, ova godina će, kažu, biće upamćena kao jedna od najtežih. Obilježilo je drastično poskupljenje stočne hrane i žitarica, kako i komponenti, energenata i transporta. Morali su da smanje proizvodnju. Farma je opstala zahvaljujući kreditnim sredstvima.

"Najviše je uticaja imala proizvodnja stočne hrane, te komponente od kukuruza, soje, suncokreta, neka je poskupila čak i do 100 odsto, nakon toga najveći udar i trošak je papirna amblaža koja je za godinu poskupila 100 odsto i naravno gorivo", kaže Dušan Koljibabić, vlasnik farke "Koka produkt" iz Ljubinja.

Od ove godine određeni broj "malih" farmi obustavio je proizvodnju. Troškovi su, kažu, odavno premašili prihode.

"Do unazad dvije godine kilo hrane bilo je 60 pfeninga, a sada je marku i deset. Sada nas sigurno košta dvije-tri marke u uzgoju nego ranije, a cijena još varira, zbog toga mnogi ljudi odustaju", kaže Željko Pecelj peradar iz Ljubinja.

U poslednjih godinu dana, kažu u Ljubinju, cijena jaja povećana je za 40 do 50 odsto, dok cijena pilenki nije mijenjana 20 godina. Iako je potražnja na tržištu i sada velika, peradari kažu da je proizvodnju nemoguće održati bez dodatnog rasta cijene krajnjeg proizvoda.

Nagli skok cijena ulaznih komponenti osjetili su svi proizvođači, pa je nerealno očekivati da će u ovakvim ekonomskim uslovima bilo ko od ljubinjskih peradara povećavati proizvodnju i širiti posao. Ono što je činjenica je da je svaki dan sve manje domaćih jaja na našem tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti