Staša Košarac

Privremeno smanjenje carinskih stopa bitno za opstanak domaće proizvodnje

23.12.2022. 13:10 / Izvor: Akta.ba
staša košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je politiku Vijeća ministara BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je politiku Vijeća ministara BiH da podrži Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2023. godine.

"U vremenu globalnih izazova, naš cilj je da na adekvatan način izađemo u susret i podržimo poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno privredne subjekte koji se bave proizvodnom djelatnošću", izjavio je Košarac.

Tom odlukom, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo na vanrednoj sjednici na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

"Riječ je o opravdanoj i vrlo razumnoj odluci, koja predstavlja jednu vrstu olakšica i stimulativnih mjera za razvoj poslovne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, odluka će omogućiti povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata, te poboljšanje uslova poslovanja domaće proizvodnje, kao i očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, jer se odnosi na oko 40.000 radnika.

"Prilikom kreiranja odluke bili smo motivisani prvenstveno interesima i zahtjevima privrednih subjekata, koji cijene da je njeno usvajanje od presudnog značaja za opstanak proizvodnje, a posebno s obzirom na snažan udar na privredu tokom pandemije", naglasio je Košarac.

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su sirovine i materijali, koji se koriste u domaćoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Odlukom je definisano da, bez obzira na rok primjene, Vijeće ministara BiH može u toku godine preispitati primjenu odluke, te na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijeti odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu domaće privrede ili zbog tehničkog razvoja proizvoda, izmijenjenih okolnosti ili ekonomskih trendova na tržištu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti