Pomoć stanovništu

Stvoreni uslovi za isplatu jednokratne naknade u BPK

24.12.2022. 08:00 / Izvor: Fena
BPK

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na vanrednoj sjednici jednoglasno je usvojila izmjene i dopune Budžeta BPK za 2022. godinu.

 Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na vanrednoj sjednici jednoglasno je usvojila izmjene i dopune Budžeta BPK za 2022. godinu.

Rebalansirani Budžet iznosi 48.391.494 KM i za tri posto je veći u odnosu na aktuelni budžet i, kako je obrazložio resorni ministar Nedim Muratspahić, u skladu je sa procjenom prihoda.

Kako je istaknuto, rebalansom su uvaženi zahtjevi i stvorene pretpostavke za isplatu jednokratne novčane pomoći od 1080 KM u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Naglašeno je takođe da je izmjenama i dopunama budžeta, uz ostalo, stvorena prohodnost za implementaciju Zakona o socijalnoj zaštiti do kraja tekuće godine kroz budžet JU Centar za socijalni rad, koji je uvećan radi isplata naknada nezaposlenim i zaposlenim porodiljama.

Vlada BPK Goražde kao ni Skupština nisu prihvatili amandmane Kluba poslanika SDA o povećanju tekućih transfera pojedincima na kodu ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica na iznos od 500.000 KM kako bi se, pojasnili su iz ove stranke, ublažile posljedice inflacije i pomoglo najugroženijim kategorijama stanovništva. Odbijen je i njihov amandman za povećanje finansijskih sredstava u iznosu od 200.000 KM  za Tekuće transfere nižim nivoima vlasti u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći.

Odbijen je i amandman SDA za povećanje finansijskog koda Transfer za informisanje u ministarstvu za obrazovanje, uz obrazloženje da su ta sredstva već planirana.   

Skupština BPK Goražde jednoglasno je usvojila i izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde koji je utvrđen u iznosu od 22.084.416 KM.

Po riječima direktora Zavoda Salema Halilovića, osim uravnoteženja prihoda i rashoda ostvarenih u ovoj godini, sredstava za konvencije za liječenje pacijenata u inostranstvu te za angažman ljekara specijalista, izmjenama finansijskog plana između ostalog, utvrđena su i sredstva u iznosu od 359.000 KM  za finansiranje  jednokratne novčane pomoći uposlenicima u javnim zdravstvenim ustanovama BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti