PANDEMIJA OSTAVILA MAHA

Aerodromi u BiH: Kome (ne) cvjetaju ruže?

27.12.2022. 08:32 / Izvor: N1
Aerodrom

Na sve manje destinacija bh. građani mogu letjeti u narednoj godini iz glavnog bh. grada.

Na sve manje destinacija bh. građani mogu letjeti u narednoj godini iz glavnog bh. grada. Wizz Air iz Sarajeva svest će se na samo jednu avio-liniju. S druge strane broj ruta iste kompanije iz Tuzle raste, ali nije to slučaj i sa ostalim bh. aerodromima. Pandemija je uticala na rezultate, rezultati na ponudu.

Nakon što je Wizz Air prošlog mjeseca zatvorio svoju bazu u Sarajevu, te otkazao gotovo 20 ruta, najavljena je obustava još jedne i to između Sarajeva i Londona Lutona, čime se gubi direktna veza sa Velikom Britanijom. Jedina preostala usluga ove kompanije van glavnog bh. grada biće Abu Dhabi. S druge strane, avio saobraćaj u Tuzli, uprkos prethodnim kovid ograničenjima, bilježi procvat.

"10. juna ove godine svi bh. građani su mogli putovati bez kovid ograničenja i to se prilično osjetilo na povećanju broja putnika. Plan za ovu godinu bio je 400 hiljada putnika, a do kraja godine računamo da ćemo imati 480 hiljada putnika", kazao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

A razlog tome je, navodi stručnjak za avio-saobraćaj Omer Kulić to što niskotarifne kompanije, u ovom slučaju Wizz air, biraju povoljnija, manja tržišta gdje aerodromske usluge plaćaju malo ili nikako, te od kojih bh. aerodromi nemaju nikakvu korist.

“Niskotarifne kompanije lete na sporedne aerodrome, nikako na glavne, gdje ne plaćaju aerodromske usluge, ili plaćaju veoma malo, kao u Tuzli. Sad se postavlja pitanje što ih nema na aerodromu u Sarajevu, pa nema ih jer na taj aerodrom lete kompanije koje normalno plaćaju, a Wizz air bi htio da lete na taj erodrom, a da ne plaćaju ništa, ili samo simbolično, što se aerodromu ne isplati”, kazao je Omer Kulić, stručnjak za avio saobraćaj.

Da nema velike zarade, pojašnjava i Halilčević, no, prioritet su putnici, te su cijene njima i prilagođene. Tuzlanski aerodrom uz Wizz air i Ryanair, obogaćuje svoju ponudu širenjem svoje mreže letova, na destinacije koje su posebno primamljive dijaspori.

"Kad putnici dolaze ovdje sve grane privrede zarađuju. Druga je priča šta se nama kroz sve to vrati. Naravno, voljeli bi i mi da imamo neke komercijalne kompanije kad putnici plaćaju po 28 KM takse, u startu, ali treba postaviti pitanje koliko smo mi zanimljivi takvom tržištu i koliko naši građani imaju novca da to sve plate", kazao je Halilčević.

Da li je na pomolu ukidanje još linija zabrinuli su se i građani koji sa banjalučkog aerodroma posljednjih dana nisu uspjeli rezervisati kartu za let sa aviokompanijom Ryanair, u terminima poslije marta naredne godine. No, iz Uprave aerodroma pojašnjavaju da se saradnja sa ovom kompanijom ne dovodi u pitanje. Rezervisati kartu nije bilo moguće zbog priprema za ljetnu sezonu, te je sada to ponovo moguće. Jesu li zadovoljni ponudom letova iz BiH i sa kojih aerodroma najčešće putuju, putem društvenih mreža pitali smo i građane BiH. Neki su, u šaljivom tonu, odgovorili da najviše putuju iz Trebinja i Bihaća.

A ni mostarskom aerodromu ne cvjetaju ruže. Milionska ulaganja nisu urodila plodom, a prošlog mjeseca kroz ovaj aerodrom prošlo je svega pet putnika.

Kada bi se bh. aerodromima manje upravljalo stranački, a više stručno i planski, budućnost njihovog poslovanja ne bi bila dovedena u pitanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti