Efendić: Pred Zrakom još dva ugovora, pozivam Vladu da spriječi stečaj i gašenje

28.12.2022. 07:50 / Izvor: Akta.ba
zrak ugovor

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je da se sprema odluka o stečaju za firmu Zrak.

Prošle sedmice uprava firme Zrak potpisala je dugo očegivani ugovor i strateško partnerstvo sa austrijskim i evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger, gdje će po prvi put proizvode ove firme pratiti oprema (optika) firme Zrak.

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je da se, osim ugovora sa austrijskom firmom, naziru i još dva inostrana ugovora za Zrak. Prema informacijama koje ima, već je određena osoba za predstečajni postupak sa rokom od mjesec dana da predloži odluku o stečaju za firmu Zrak.

"Dok su uprava i inžinjeri, pa i uposlenici firme Zrak očajnički radili sve da se ispune uslovi za potpisivanje ovog ugovora, dvojac na čelu Federacije BiH (Novalić i Džindić) okolo su hodali i tražili stečajnog upravnika za firmu Zrak. To je nažalost bio njihov doprinos, i da stvar bude gora, izgleda da su ga našli", ističe.

Kada se ugledalo svjetlo na kraju tunela, smatra da se neko se dobro potrudio da ga ugasi.

"Prosto je nevjerovatno da u Vladi i nadležnom ministarstvu nisu u stanju barem iz dobiti ostalih firmi namjenske industrije izdvojiti mali dio sredstava i pomoći da Zrak stane na noge. Umjesto toga oni se trude da ga što prije pošalju u stečaj", dodaje.

Pozvao je javno Vladu i nadležno ministarstvo da u narednih mjesec dana osiguraju način i sredstva da se spriječi stečaj i gašenje firme Zrak.

"Općina će po zahtjevu sindikata firme osigurati jednokratnu pomoć za uposlenike koji mjesecima nisu primili platu ali i dalje se bore da firma preživi. Ugovor koji je potpisan i ostali koji su u pripremi garantuju da firma Zrak može opstati i biti prosperitetna, ali joj treba malo majčinskog umjesto maćehinskog odnosa od strane vlasnika Vlade Federacije BiH", poručio je Efendić.

ugovor zrak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti