Teško žive

Penzioneri ne pristaju na uslove za povećanje penzija

28.12.2022. 09:29 / Izvor: Akta.ba
penzioneri

Bekrija Katanić iz Tuzle prima minimalnu penziju od 450 KM, iako i supruga ima istu takvu, priznaje da teško žive.

Predstavnici Federalne vlade su podržali zahtjev Saveza udruženja penzionera za povećanje penzija. Na sastanku održanom jučer u Sarajevu dogovoreno je povećanje za 11 posto, ali samo ukoliko bude usvojen budžet Federacije. Mogu li penzioneri živjeti od penzije ili samo preživljavaju, pogledajte u priči iz Tuzle koju donosi O Kanal.

Bekrija Katanić iz Tuzle prima minimalnu penziju od 450 KM, iako i supruga ima istu takvu, priznaje da teško žive.

"Ako je potrošačka korpa 1500 KM za dvije osobe, ja i žena imamo 900 KM, fali mi 600 maraka. Kaže dobro, pa kako dobro, nije vidilo dobra, dok platim lijekove, komunalije, niti pušim niti pijem", rekao je Bekrija Katanić, penzioner.

Slična je situacija i kod ostalih penzionera sa kojima smo razgovarali. Posebno su u teškoj situaciji oni sa najnižom penzijom kojih i ima najviše.

"Teško, da nam nije djece ne znam kako bi, nego eto djeca malo pomognu, i to kod nekoga, nekom djeca pomažu nekome ne, kod nekog ne mogu djeca ni sebi. Značajno je, koliko god se dovije, šta možemo, ne odlučujemo mi, opdlučuje neko drugi. Ipak, ne znam je li to malo onim sa minimalnim penzijama, ja nisam sa najnižom penzijom pa sam zadovoljan", kazao je.

 Oni rade kako oni hoće, šta će onaj sa minimalnom penzijom 420 KM i sad ovo povećanje, ma ništa

"S obzirom kakve su cijene i kako vrtoglavo rastu ispod su normale ali valja živjeti, valja ići dalje, pa do božije volje", kazali su građani.

Savez penzionera TK, okuplja 13 udruženja iz kantona i Brčko distrikta, pod njihovim okriljem je više od 75 hiljada penzionera, od čega njih 50 hiljada prima minimalnu penziju. Predsjednik Saveza, kaže da je najavljeno povećanje penzija od 11% uslovljeno usvajanjem Federalnog budžeta.

"Sad treba Parlament FBIH da suvoji budžet. Mi se nadamo da će parlamentarci imatio toliko sluha, hrabrosi i volje i da će se budžet usvojiti u januaru da ne bi došlo do odluke o privremenom finansiranju", izjavio je Haso Halilović, predsjednik Saveza penzionera TK.

Zbog inflacije koja je evidentna, veliki broj penzionera ne može preživjeti mjesec dana bez pomoći djece, porodice ili javnih kuhinja.

"Ako kažemo da se penzioneri u zadnje vrijeme odriču svega, da se sve uzima na komad, da od postojeće penzije dnevno možete kupiti jedno mlijeko i jedan hljeb, da ne govorimo o drugim stvarima. Po svim proračunima 45% penzije treba za preživljavanje, za namirnice. Treba nam oko 30% za lijekove, znači sve ostalo ostaje oko 25-30%", dodao je Halilović.

Penzioneri iz TK su u toku ove godine dobili i po 100 KM, jednokratne pomoći od Valde kantona, iako su uputili zahtjev i za 2023. godinu za istu pomoć, odgovor nisu dobili niti su planirani u prijedlogu budžeta. Kako kažu, ipak je prošla godina bila izborna, a ova nije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti