VELIKI PLANOVI

Salamović za Akta.ba: KJKP RAD u 2023. planira povećanje plata i naplate

28.12.2022. 10:52 / Izvor: Akta.ba
kjkp rad

Fokus u narednoj godini im je osiguranje finansijske stabilnosti, povećanje plata radnicima, poboljšanje stepena naplate, modernizacija firme i utvrđivanje ekonomske cijene odvoza otpada.

"U oblasti komunalnih usluga gotovo da nikada ne možete reći da ste zadovoljni sa postignutim i sve zavisi koliko ste podigli ljestvicu želja na samom početku. U 2022. godini mogu reći da smo zadovoljni i da je godina bila u skladu s našim planovima, a u nekim nas je aspektima i ugodno iznenadila", kazao je na početku razgovora za portal Akta.ba Nijaz Salamović, v.d. izvršni direktor za ekonomsko - pravne poslove KJKP RAD.

nijaz

Ciljevi koji su zacrtani kako kaže na početku poslovne godine su u potpunosti ispunjeni iako su se na samom početku susreli sa krizom na globalnom nivou kada su u pitanju poskupljenja energenata i nedostatka rezervnih dijelova koji su im osnovni resurs za rad.

"U odnosu na zatečeno stanje možemo reći da je situacija dosta povoljnija, prvenstveno kada govorimo o kapitalnim investicijama finansiranim iz vlastitih sredstava", rekao je.

U mnogome je poboljšana mehanizacija, infrastruktura, izvršena je modernizacija IT opreme i fiksne telefonije, drastično povećan broj korisnika uključenih u sistem naplate, izvršen remont i puštanje u rad parkomata za naplate parking.

"Od dolaska u KJKP RAD i preuzimanja funkcije detektovali smo osnovne problem sa kojima se preduzeće susreće i krenuli u sistemsko rješavanje problema. Pogoni u firmi koji su pravili enormne gubitke su reorganizovani i postali su profitabilni u veoma kratkom roku. Ono što je najbitnije istaći jeste da redovno sakuplja i odvozi komunalni otpad", naglasio je.

kjkp

Obnova mehanizacije kao prioritet

Salamović kaže da su po dolasku u KJKP RAD zatekli teško stanje gotovo u svakom segmentu poslovanja ali posebno u mehanizaciji.

"Zastarjela i zapuštena mehanizacija koja se nije sistemski obnavljala pod hitno se morala obnoviti i to je stavljeno kao osnovni prioritet nove uprave. Uz sve problem sa kojima smo se susreli kada je u pitanju nedostatak vozila na svjetskom tržištu uspjeli smo u veoma kratkom roku provesti postupke javnih nabavki i kupiti 4 nova kamiona autosmećara. U saradnji sa općinama Novo Sarajevo i Centar uspjeli smo da nabavimo specijalna vozila za sve vrste kontejnera što će u mnogome olakšati prikupljanje otpada na terenu", rekao je, dodajući da informacioni sistem koji datira još od 2002. godine uz male modifikacije je najveći problem preduzeća.

kjkp rad

Kako pojašnjava interne i revizije institucija su godinama upozoravali na nedostatke u ovom dijelu ali nikada nije bilo volje da se pokrene nabavka novog informacionog sistema koji će u mnogome olakšati rad preduzeća. Nedostatak stručnog kadra je doveo do toga da su poslovne knjige u mnogome zapuštene i da se konstantno bave ispravkama ranijih perioda.

"Mnoštvo je započetih i završenih projekata koji su iza nas. Neki od njih su: revitalizacija parkomata, izrada projekta sanacije 5 garaža u naselju Saraj Polje, postavljanje i modernizacija rampi na garažama, postavljanje nove telefonske centrale, postavljanje bio filtera na jame grobnice na deponiji Smiljevići, nabavka računarske opreme uvođenje elektronskog računa i sl. U toku 2022. godine otvorili smo reciklažno dvorište u općini Novo Sarajevu gdje smo pokazali spremnost da građanima Kantona Sarajevo približimo odlaganje otpada i omogućimo selektivno odlaganje otpada", kazao je Salamović.

kjkp rad

Fokus u narednoj godini im je osiguranje finansijske stabilnosti, povećanje plata radnicima, poboljšanje stepena naplate, modernizacija firme i utvrđivanje ekonomske cijene odvoza otpada.

Naplata komunalnih usluga

Kada je riječ o cijenama odvoza otpada, Salamović kaže da se one nisu mijenjale od 1995. godine što u mnogome predstavlja problem za poslovanje KJKP RAD doo. S toga je utvrđivanje ekonomske cijene prikupljanja, odvoza i deponovanja otpada je jedan od prioriteta u budućnosti.

"Kada govorimo o stepenu naplate on je u blagom porastu iz godine u godinu. U cilju smanjenja troškova građanima, smanjenja broja sudskih predmeta, naplate potraživanja i lakše komunikacije sa građanima u 2022. godini smo usvojili Pravilnik o naplati potraživanja gdje smo pravnim i fizičkim licima omogućili otpis kamata i obročnu otplatu dugovanja Samo u ovoj godini preko 30.000 fizičkih lica je tuženo za neredovno plaćanje naših usluga što predstavlja ogroman trošak i teret kako za građane tako i za sudove", pojasnio je.

Nabavka novih vozila

Salamović kaže da su u toku postupci i i isporuka za 6 novih vozila autosmećara, i sa završetkom tih isporuka će moći reći da su vozni park poprilično modernizovali kada su u pitanju autosmećari.

"Kada govorimo o planovima za narednu godinu da bi preduzeće moglo izvršavati svoje obaveze po operativnom planu potrebno je konstantno i sistemski ulagati u mehanizaciji i održavanje voznog parka. U narednom period fokus će biti na malim reciklažnim vozilima koja se uglavnom koriste u padinskim dijelovima Kantona Sarajevo kao i na vozilima podizačima. U cilju modernizacije pogona za izgradnju cesta u planu je nabaka potrebne mehanizacije kako bi započete kao i nove projekte izvršavali na zavidnom nivou", pojasnio je.

kjkp rad

Kaže da je potrebno u narednom periodu razvijati svijet građana o reciklaži, približiti se građanima i otvoriti još reciklažnih dvorišta u ostalim općinama Kantona Sarajevo kao i ojačati sa kvalitenim kadrovima samo preduzeće.

Najavio je za narednu godinu i izgradnju dodatne plohe za odlaganje otpada na Smiljevićima gdje će se u značajnoj mjeri produžiti vijek trajanja deponije.

Planovi za 2023.

Što se tiče planova za 2023. godinu kao uprava su donijeli odluku o povećanju plata njihovih radnika koja ide odmah početkom januara.

"Odmah po usvajanju planova krećemo u realizaciju projekata kao što su uspostavljanje novog informacionog sistema i modernizacija i digitalizacija poslovanja firme, izgradnja modernog centra za korisnike, sanacija garaža, revitalizacija parkomata i sl. Jedan od ciljeva nam je i značajno poboljšanje rada naše asfaltne baze gdje jedini u Bosni i Hercegovini proizvodima tzv hladni asfalt koji isporučujemo širom države", kazao je.

U saradnji sa općinama kreću u nabavku kamiona kao i opreme za odvojeno prikupljanje otpada.

"U saradnji sa Češkom razvojnom agencijom je u fazi implementacija projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" gdje će glavni rezultati projekta biti vidljivi već na proljeće 2023. godine kada će na različitim lokacijama u Sarajevu biti postavljeno 275 tzv. zelenih otoka, odnosno kompleta kontejnera za razvrstavanje otpada", zaključio je u razgovoru za portal Akta.ba.

kjkp rad

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti