Nacrta budžeta na Skupštini

Vlada HNK usvojila Prijedlog budžeta težak 328 miliona KM

29.12.2022. 09:49 / Izvor: Akta.ba
budžet

Dokument je odmah upućen u skupštinsku proceduru, a premijer kantonalne vlade Nevenko Herceg je izrazio nadu da će se Skupština sastati do kraja tekuće sedmice.

Nakon više čitanja na Vladi i prošlosedmičnom usvajanju Nacrta budžeta na Skupštini, jučer je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila i usvojila konačan tekst Prijedloga budžeta HNK za 2023. godinu u iznosu od 328.143.830 KM.

Dokument je odmah upućen u skupštinsku proceduru, a premijer kantonalne vlade Nevenko Herceg je izrazio nadu da će se Skupština sastati do kraja tekuće sedmice kako bi HNK zadržao uspostavljenu pozitivnu praksu usvajanja svih važnih financijskih dokumenata za predstojeću, prije isteka tekuće kalendarske godine.

"Jednoglasno smo danas, kolege ministri i ja, usvojili Prijedlog budžeta, zajedno s Prijedlogom zakona o izvršenju Budžeta HNK za 2023. godinu. Ne dvojim kako će ovako oblikovani tekstovi ovih prijedloga uredno i na vrijeme proći skupštinsku proceduru jer smo zaista uložili izniman napor kako bismo maksimalno uvažili postavljene zahtjeve resora i jedinica lokalne samouprave, za njihove infrastrukturne i razvojno-socijalne projekte, kao i prijedloge i primjedbe koje su na Nacrt iznijeli kolege skupštinski poslanici", rekao je premijer Herceg.

Ističe kako cijeni da ima prostora izglasati na Skupštini ovaj Prijedlog do isteka kalendarske godine, kako bi HNK imao osigurane sve preduslove za neometan rad i funkcionisanje svih segmenata zajednice već s prvim danom 2023. godine

Ovaj Budžet, po svom ukupnom iznosu i strukturi je, kako ističe, "jasan pokazatelj vođenja odgovorne politike i poduzimanja mjera koje funkcionisanje Kantona usklađuju sa realnim mogućnostima i potrebama i koje su zaustavile raniju praksu budžetskog deficita te doprinijele konsolidiranju stanja na polju kantonalnih javnih finansija".

Ističe da su te mjere i politike Budžet učinile razvojnim, sačuvavši i unaprijedivši i njegovu socijalnu dimenziju.

"Kolegama u Skupštini šaljem Prijedlog uravnoteženog Budžeta koji se zasniva na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini. Uz očuvanje stabilnosti javnih finansija, zadržali smo postojeći nivo prava, a u skladu sa projekcijom rasta prihoda ojačali smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške", zaključio je Herceg.

Vlada je danas u Mostaru usvojila i Uredbu o dopuni uredbe o činovima policijskih službenika HNK, potom Odluku o davanju saglasnosti MUP-u za raspisivanje javnog oglasa za prijem i školovanje 130 kadeta za čin policajca i 20 kadeta za čin mlađega inspektora.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2022. godinu, kojom se odobrava isplata 2,45 miliona KM domovima zdravlja u Mostaru, Konjicu, Čapljini, Prozor-Rami, Čitluku, Stocu, Jablanici, Neumu i Ravnom, u cilju sufinansiranja obaveza iz potpisanih kolektivnih ugovora te poboljšanja materijalnoga statusa tih zdravstvenih ustanova. Zajedno sa prethodnom odlukom Vlade o isplati 550.000,00 KM domovima zdravlja, ukupna brojka iznosi 3 miliona KM izdvojenih za ovu namjenu.

Vlada je, također, Odlukom izdvojila 30.000 KM iz tekuće rezerve za Srpsku pravoslavnu crkvu, a za potrebe Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti