Domaća preduzeća postati konkurentnija

Šta privremeno smanjenje i suspenzija carinskih stopa znači za bh. privrednike?

30.12.2022. 08:08 / Izvor: BHRT
PRIVREDNICI

Smanjenje carinskih stopa povećaće konkurentnost domaćih preduzeća, jer će cijene repromaterijala biti u startu niže, ali ovo ne znači da će cijene na domaćem tržištu biti niže, barem ne one cijene koje se tiču roba široke potrošnje.

Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da privremeno do kraja naredne godine suspenduje i smanji carinske stope kod uvoza određenih roba, a koje se tiču tekstilne, obućarske, metalne, prehrambene industrije pozdravili su privrednici, jer će ovim domaća preduzeća postati konkurentnija. Međutim, ovo ipak neće dovesti do smanjenja cijena robe široke potrošnje.

Privremeno smanjenje i suspenzija za 63 tarifne oznake u sektorima tekstila, obuće, hemijske, metalne, te prehrambene industrije, značiće značajne uštede za domaću industriju, koja trenutno u BiH zapošljava 40 hiljada radnika.

"Naši proizvođači, tekstila, kože i obuće će sigurno imati olakšice kada je u pitanju carinska stopa, odnosno značajan broj tih carina nominalne vrijednosti smo smanjili na nula posto, cijeneći da su ove kompanije društveno odgovorne", ističe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Smanjenje carinskih stopa povećaće konkurentnost domaćih preduzeća, jer će cijene repromaterijala biti u startu niže, ali ovo ne znači da će cijene na domaćem tržištu biti niže, barem ne one cijene koje se tiču roba široke potrošnje.

"To nije roba široke potrošnje, to je industrijska roba, i tu nema efekta po tom pitanju, ali ako se ta ušteda dijelom pretoči u plate radnika, opet će to biti na kraju iskorišteno za kupovinu roba široke potrošnje", navodi predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Poslodavci mjeru smatraju i više nego adekvatnom, jer je jedna koja se tiče puta BiH ka Evropskoj uniji.

"Razumijemo da je to u ovom momentu adekvatna mjera, što je u konačnici i mjera koja je na putu pridruživanja BiH EU. To znači da ćemo mi praktično imati nulte carinske stope za bukvalno cijelo područje EU", naglašava Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je takođe Vijeću ministara na usvajanje prijedlog nove odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva u 2023. godini iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, budući da u subotu, 31. decembra, ističe rok za primjenu postojeće odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti