Oglasili se saopćenjem

Sindikat komunalne privrede HNK za sada neće ići u štrajk

30.12.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
komunalna privreda

Poručuju kako će se u narednom periodu zalagati da se u budžetima obezbijedi osjetnije povećanje izdvajanja za komunalu i da se naprave konkretni koraci na povećanju plata komunalnih radnika.

Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede HNK oglasio se saopćenjem za javnost u kojem izražava žaljenje što pojedina komunalna preduzeća nisu bila u mogućnosti da isplate ni najmanji iznos novčane pomoći svojim radnicima te poručuje kako će se u narednom periodu zalagati da se u budžetima obezbijedi osjetnije povećanje izdvajanja za komunalu i da se naprave konkretni koraci na povećanju plata komunalnih radnika.

Naime, početkom ovog mjeseca Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede HNK uputio je saopštenje u kojem je upoznao javnost sa svojim zahtjevima prema poslodavcima, gradskim i općinskim vijećima u HNK, vezano za isplatu novčane pomoći radnicima uposlenim u komunalnim preduzećima HNK, a u skladu s Uredbom Vlade FBiH o isplati jednokratne financijske pomoći uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u FBiH.

U proteklom periodu su, kako navode, imali niz razgovora s direktorima preduzeća, pa i predstavnicima gradskih i općinskih vlasti, gdje su tražili da se iznađe mogućnost isplate ove pomoći, kao i poboljšanje statusa radnika u komunalnoj privredi.

"Upoznati smo s financijskim stanjem naših komunalnih preduzeća, koje uglavnom nije dobro. Ipak, većina naših komunalnih preduzeća iz HNK ipak je iznašla način da se obavi isplata novčane pomoći radnicima u iznosima s kojima smo s obzirom na stanje u našim preduzećima relativno zadovoljni", navode iz Sindikata.

Ističu kako se isplata novčane pomoći radnicima u komunalnim preduzećima HNK kretala od 300 do 800 KM.

"Ovim putem izražavamo naše žaljenje što pojedina komunalna preduzeća nisu bila u mogućnosti da isplate ni najmanji iznos pomoći. U narednom periodu sindikat će se zalagati da se u budžetima obezbijedi osjetnije povećanje izdvajanja za komunalu, te da se naprave konkretni koraci na značajnom povećanju plata komunalnih radnika", stoji u saopćenju.

Zahvaljujući uplati novčane pomoći radnicima većine komunalnih preduzeća iz HNK, iz Sindikata ističu kako za sada neće ići u organizaciju štrajka.

"Primarni cilj našeg sindikata je dosljedna borba za ostvarivanje prava svih svojih članova", poručili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti