U konkurenciji bilo 136 sela

Objavljena lista najboljih turističkih sela na svijetu, među njima i jedno iz BiH

03.01.2023. 10:04 / Izvor: Akta.ba
najbolje selo

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu. Lista sadrži 52 ruralna mjesta koja treba posjetiti u sljedećoj godini.

Jedno od njih je i Krupa na Vrbasu koje se nalazi kod Banje Luke.

Ova lista odaje priznanje ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovirajući vrijednosti i proizvode zasnovane na zajednici.

Inicijativa također odaje priznanje selima za njihovu posvećenost inovacijama i održivosti u svim njenim aspektima – ekonomskim, društvenim i ekološkim s fokusom na razvoj turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja (SDG).

U 2022. godini priznanje su dobila ukupno 32 sela iz 18 zemalja u pet svjetskih regija.

U konkurenciji je bilo ukupno 136 sela iz 57 država članica UNWTO-a svaka država članica mogla je nominirati najviše tri sel) za izdanje 2022. godine. Od njih, 32 su proglašena za najbolja turistička sela od strane UNWTO-a .

Još 20 sela će ući u program nadogradnje. Sva 52 sela će također postati dio Svjetske mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a kreirane 2021. godine koja od ovog datuma okuplja 115 sela sa pet kontinenata. Mreža pruža niz pogodnosti uključujući obuku na licu mjesta i online, razmjenu dobrih praksi i međunarodno prepoznavanje i svijest o brendu.

Na listi programa nadogradnje najljepših turističkih sela našlo se selo Krupa na Vrbasu nedaleko od Banje Luke. 

Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banje Luke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu.

Kompletnu listu možete pogledati na OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti