ZAUSTAVITI STEČAJ

Kako je i najavljeno: Radnici Zraka pokrenuli proizvodnju u firmi bez uprave

05.01.2023. 15:28 / Izvor: Akta.ba
zrak
OTVORI GALERIJU

Da bi ispoštovali ugovor sa austrijskom kompanijom "Hirtenberg", radnici Zraka danas su samoinicijativno pokrenuli proizvodnju.

Da bi ispoštovali ugovor sa austrijskom kompanijom "Hirtenberg", radnici Zraka danas su samoinicijativno pokrenuli proizvodnju. 

Inače, jučer su radnici u pismu poručili da nisu odustali od firme i da neće dozvoliti pokretanje stečaja. Poziv su uputili načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću, Vladi Federacije, kao većinskom vlasniku firme, resornom ministru energetike i rudarstva Nerminu Džindiću i drugim nadležnima.

Danas im se pridružio načelnik Semir Efendić, te radnicima pružio potpunu podršku.

zrak

 

"Radnici Zraka danas su pokrenuli proizvodnju uprkos činjenici da firma trenutno nema upravu. Stečaj Zraka mora se zaustaviti", napisao je Efendić na svom zvaničnom Facebook profilu“

Naime, Vlada FBiH odlučila je da postavi predstečajnog upravnika iako se preduzeće nalazi u procesu konsolidacije. Međutim, Vlada FBiH o tome nije obavijestila nadležni Sud. Radnici traže imenovanje novog direktora, te potvrđivanje imenovanja Nadzornog odbora. 

Dugovanja prema bivšim radnicima iznose gotovo 5 miliona maraka. Također, radnici firme mjesecima čekaju isplaćivanje zarađenih plaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti