Brojne nezakonitosti

Finansijska policija počela kontrolu u Općini Kreševo, zloupotrijebili oko 320 hiljada KM

09.01.2023. 10:11 / Izvor: zurnal.info
kreševo

U Općini Kreševo odavno je uhodana šema u kojoj profitira nekoliko dobro poznatih biznismena.

Finansijska policija FBiH započela je inspekcijski nadzor u Općini Kreševo. U ovoj instituciji za Žurnal ne mogu govoriti o detaljima kontrole ali navode da će, u zavisnosti od utvrđenih činjenica, poduzeti zakonom propisane mjere. 

Žurnal saznaje da je povod za kontrolu Općine Kreševo prijava koja se uglavnom odnosi na navode iz revizorskog izvještaja Općine za 2016. godinu. 

U tom periodu načelnik Općine bio je Radoje Vidović, koji kao član HDZ-a zauzima više pozicija. Krajem 2016. za novog načelnika imenovan je Renato Pejak. Vidović je predsjednik OO HDZ BiH Kreševo, ali i predsjednik Kantonalnog odbora SBK HDZ BIH Kreševo. Vidović je i saborski zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz dijaspore. Njegov brat Feliks Vidović je bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH a sada ministar policije SBK. U Općini Kreševo jednu od rukovodećih pozicija u službi obavlja i Ankica Tvrtković, supruga glavnog federalnog revizora Hrvoja Tvrtkovića. 

Dio prijave protiv tadašnjeg načelnika i rukovodstva Općine a zbog koje je Finansijska policija i započela kontrolu odnosi se na zloupotrebu namjenskih sredstava za korištenje državnih šuma (oko 55 hiljada KM) i korištenja građevinskog zemljišta (oko 18 hiljada KM). Uz ostale uočene nepravilnosti, naši izvori procjenjuju da je na različite načine zloupotrijebljeno oko 320 hiljada KM. 

Revizija je te 2016. utvrdila da su prihodi od dvije spomenute stavke knjiženi nezakonito, suprotno Zakonu o budžetima FBiH i utrošeni su nenamjenski. 

"Odgovorna osoba je navedenim činjenjem tj. knjiženjem namjenskih prihoda kao prihode po uplati, a ne po namjeni, znala da će prihodi Općine Kreševo biti precijenjeni, svjesno znajući da upisuje lažan sadržaj u poslovne knjige, te ovjerila takav lažni sadržaj pečatom Općine Kreševo i svojim potpisom i samim time na kraju godine izradila krivotvorenu službenu ispravu (financijski izvještaj) i izradila lažnu bilancu Općine Kreševo koju je pustila u pravno – financijski promet, svjesno znajući da financijski rezultat nije točno iskazan", navodi naš izvor. 

Osim toga, uočene su i brojne nepravilnosti kod dodjele tekućih transfera – iznos od oko 250 hiljada KM, i to bez javnog poziva, Odluke o izvršavanju Budžeta Općine, ili dostavljanja izvještaja o namjenskom utrošku sredstava. 

Detaljnije o svemu što je revizija uočila kao nezakonito možete čitati u revizorskom izvještaju na ovom linku

Ali 2016. godina nije jedina u kojoj je Općina nedomaćinski raspolagala javnim novcem naplaćenim od gospodarenja šumama. Zakon o šumama propisuje da se prikupljena namjenska sredstva koriste za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture na području Općine i ruralni razvoj područja gdje se šuma eksploatiše. Godišnji plan  utroška namjenskih sredstava donosi općinsko vijeće. Prije donošenja istoga, sredstva se ne mogu trošiti. Izvještaj o utrošku sredstava a općine su dužne dostaviti Izvještaj o utrošku istih, Ministarstvu do kraja godine, za sredstva doznačena u prethodnoj godini. Ali, Općina Kreševo ne izvršava redovno svoju zakonsku obavezu i ne dostavlja izvještaje o utrošku sredstava. 

Revizija je za 2016. jasno utvrdila da ova sredstva nisu utrošena za namjene koje zakon propisuje. 

KOME SE OPRAŠTAJU DUGOVI 

U Općini Kreševo odavno je uhodana šema u kojoj profitira nekoliko dobro poznatih biznismena, koji dobijaju javne poslove vrijedne milione KM. Korisnici budžetskih sredstava su i bivši i sadašnji ministri i načelnici. Više puta smo pisali o sukobu interesa u ovom dijelu države, gdje ministri imaju privatne firme koje crpe novac iz budžeta, ali ista praksa se neometano nastavlja. 

Kada je 2016. revidirano poslovanje Općine utvrđeno je da načelnici vrlo rado opraštaju dugovanja podobnim firmama. Takav primjer je kompanija porodice Stanić, BFS, koja osim ostalih unosnih poslova, nelegalno eksploatiše i prirodna bogatstva u Kreševu, i u tome ih ne može zaustaviti ni federalna inspekcija koja je više puta zapečatila kamenolome. U isto vrijeme, Općina Kreševo, BFS-u oprašta dugovanja za koncesiju i od njih ne traži naplatu – utvrdila je revizija 2016. 

Dugovi su oprošteni i kompaniji Miličević, d.o.o. iz Kreševa, čiji je vlasnik Zdravko Miličević, nekadašnji načelnik Općine Kreševo. Miličević redovno dobija poslove od Općine Kreševo. 

Jedan takav dobio je i 2016., za izgradnju infrastrukture u Općini Resnik, za koje je revizija također utvrdila da je prekršen Zakon o javnim nabavkama, zbog nepoštivanja zakonskog roka, ali i izmjena uslova u tenderskoj dokumentaciji, što je potpuno nezakonito. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti