Traže svoja prava

Prosvjetni radnici u ZHK stupili u štrajk

09.01.2023. 11:42 / Izvor: N1
štrajk

Prosvjetni radnici na području Zapadno-hercegovačkog kantona stupili su danas u generalni štrajk.

Prosvjetni radnici na području Zapadno-hercegovačkog kantona stupili su danas u generalni štrajk. Prvog dana drugog polugodišta nastava se ne odvija u sedam srednjih i dvanaest osnovnih škola. Razlozi za štrajk su, između ostalog, nepotpisivanje kolektivnog ugovora te nepostizanje dogovora o povećanju plata koja je kako tvrde njihova najbolnija tačka.

"Dugo traju pregovori oko kolektivnog s našom Vladom koji je davno istekao, 4 godine su kako ga nemamo i otkako pregovaramo o njemu, međutim uvijek kad dođemo blizu nekog kraja uvijek dođe do neke promjene točaka koje oni jednostavno izmjene i onda ne potpišemo taj kolektivni. Imamo i problem finansija, u ovom trenutku naša plaća nije dostatna za nekakav kvalitetan tražili smo povećanje plate sukladno sa troškovima života jer svjedoci ste da je inflacija jako podivljala i da je sa našim primanjima nemoguće živjeti. Plaća početnika profesora u srednjoj školi je 1080 KM,a prosječna federalna je oko 1080 KM", izjavila je za N1 Ivona Glavaš, predsjednica Sindikata Gimnazije fra Dominik Mandić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata usposlenih u osnovnim školama ZHK Slaven Ljubić kazao je da je plata učitelja početnika u Kantonu 10 ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu veća od plate učitelja s 25 godina staža u njihovom kantonu.

Zahtjev Sindikata je opravdan smatra Zdenko Ćosić predsjednik Vlade ZHK koji je izjavio da u pregovorima ne bi trebalo biti problema jer su budžetski prihodi takvi da se može govoriti o povećanju plata, no sporne su tvrdi on, druge stavke kojima nije mjesto u kolektivnom ugovoru.

"Nije mjesto u kolektivnom ugovoru definirati način zapošljavanja djelatnika, zato što Sindikati vode brigu o pravima zaposlenih a ne nezaposlenih to rade neke druge službe. Nije uredu u kolektivni ugovor trpati koeficijent jer složenost poslova uvijek određuje poslodavac. Također govori se o povećanju plaća, a ne govori se za određen broj djelatnika ovisno o radnom stažu ili u kojoj su životnoj dobi, o smanjenju sati o povećanju koeficijenta iz godine u godinu. Dakle, moglo bi se reći da dobar dio djelatnika u školama ima malu plaću a visoku satnicu", istako je Ćosić.

Jedino preostalo rješenje u ovom trenutku je pravo na štrajk, kako bi zaštitili radnička prava i popravili položaj u društvu, kazali su predstavnici Sindikata zbog čega su roditelje i javnost pozvali na razumijevanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti