Elektronska sjednica

Poslodavci RS predlažu najnižu platu od 673 KM

11.01.2023. 07:30 / Izvor: Akta.ba
plata

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske smatra da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM.

Na elektronskoj sjednici ovog odbora donesen je zaključak da se najniža plata u ovoj godini treba utvrditi tako što se iznos od 590 KM, koliko je bila najniža plata za 2022. godinu, uveća za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar protekle godine, a to je 14 posto.

"Unija poslodavaca RS poziva socijalne partnere da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate za ovu godinu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da procedura utvrđivanja iznosa najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu RS u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva entitetsku Vladu da imenuje svoje predstavnike u ovom savjetu, kako bi on mogao nastaviti sa radom i ispunjavati zakonima utvrđene obaveze.

U saopštenju se navodi i da s obzirom na dugogodišnji loš pristup socijalnih partnera u vođenju dijaloga o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, Izvršni odbor još jednom naglašava značaj donošenja Pravilnika o utvrđivanju iznosa najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna najniže plate, te apeluje da Vlada RS pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa.

"Izvršni odbor Unije poslodavaca RS smatra neprimjerenim vođenje socijalnog dijaloga u medijima o ekonomskim i socijalnim temama za koje je zainteresovana šira zajednica i javnost", piše u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti