KAPITALNI PROJEKT

Digitalizacija kino dvorana: 13 bh. općina dobija nove projektore i opremu

11.01.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
kino oprema

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo krenuo je u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u FBiH.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo krenuo je u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. 

Shodno tome, Fondacija za kinematografiju Sarajevo je u decembru 2022. godine objavila tender za nabavku kino projektora i ostale opreme za kino projekcije za potrebe 13 korisnika/općina koji su odabrani putem Javnog poziva Fondacije za kinematografiju Sarajevo, saznaje Akta.ba.

Novu kino opremu će dobiti kino sale u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu.

Nabavka je podijeljena na 13 lotova u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva miliona KM. 

Ponuđač za svaki lot može dostaviti samo jednu ponudu. U slučaju da ponuđač preda ili učestvuje sa više ponuda, npr. samostalno i u okviru grupe ponuđača za isti lot, sve njegove ponude za taj lot bit će odbačene.

Također, ponuđač mora biti ovlašteni distributer za kino projektor naveden u ponudi i da posjeduje servis/servisnu mrežu u Bosni i Hercegovini.

Javno otvaranje ponuda će se održati 16. januara 2023. godine u 16:00 sati.

Po odabiru najboljih ponuđača po svim LOT-ovima tendera Fondacija za kinematografiju Sarajevo će sa svima potpisati ugovore i krenuti u finalnu fazu nabavke i instalacije opreme kako bi do kraja prve polovine 2023. godine krenulo prikazivanje u svim kino dvoranama u Federaciji BiH koje su prijavljene na konkursu za distribuciju i prikazivanje u 2022. godini.

Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana BH i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH.

"Fondacija će u saradnji sa lokalnim zajednicama u prvoj polovini 2023. godine digitalizirati kino dvorane u gradovima i opštinama u Federaciji BiH i na taj način pružiti puno većem dijelu stanovnika da u isto vrijeme kad i u velikim centrima Bosne i Hercegovine i Balkana mogućnost da pogledaju sva velika bh. i regionalna filmska ostvarenja kao i aktuelne filmske naslove iz evropske i svjetske produkcije", navode iz Fondacije.

Za kapitalni projekat digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Vlada FBiH je alocirala inicijalni fond od 500.000 KM. Odlukom po konkursu sredinom augusta prošle godine je podržano upravo ovih 13 lokalnih zajednica sa projektima digitalizacije i modernizacije kino dvorana.

U ovoj godini Fondacija za kinematografiju Sarajevo planira nastaviti projekat digitalizacije u svim zainteresovanim zajednicama Federacije BiH, dok sve zainteresovane lokalne zajednice ne budu imale opremljene kino dvorane. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti