Izvještaj Privredne komore FBiH

Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima dale dobre rezultate

12.01.2023. 14:11 / Izvor: Akta.ba
Privreda

Riječ je o Programu utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Vlada FBiH se upoznala sa izvještajem o efektima finansijske pomoći u iznosu od 30.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima. Riječ je o Programu utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Izvještaj je sačinila Privredna/Gospodarska komora FBiH na osnovu provedene analize, te prikupljenih evaulacijskih upitnika koje su dostavila privredna društva. Na osnovu prikupljenih podataka, mišljenja predstavnika privrednih društava, korisnika finansijske pomoći, kao i uvida u trenutno stanje broja zaposlenih unutar kompanija, može se zaključiti da su dodijeljena sredstva dala dobre rezultate. Ona su doprinijela održavanju broja zaposlenih, stabilizaciji i povećanju finansijskog rezultata, kao i izvoza kod privrednih društava koja su koristila sredstva iz ovog programa.

Privredna društva ovu mjeru su ocijenila pozitivno, naglašavajući da je proces proveden transparentno i korektno.

Naime, 82 posto privrednih društava korisnika pomoći je zabilježilo rast poslovanja u prvih šest mjeseci 2021. u odnosu na pandemijsku 2020. godinu. Najveći rast zabilježen je u sektorima metalne, elektro i automobilske industrije. Također, 42 posto ovih društava je zabilježilo rast izvoza.

Inače, broj privrednih društava koja su ispunjavala kriterije za dodjelu sredstava bio je 241.

S ciljem očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta, te jačanja konkurentnosti, razvoja i održivosti investicija Vlada je konstatovala da preporuke iz ovog izvještaja treba uzeti u obzir pri izradi budućih programa podrške privredi Federacije BiH. To se odnosi na preporuke o subvencijama, poticajima za investicije i nova zapošljavanja, te povoljnim kreditnim linijama i podršci sajamskim manifestacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti