Cijene gotovo udvostručene

Kako preživljavaju građani: Praznična euforija, pa postpraznična depresija

13.01.2023. 07:53 / Izvor: BHRT
Supermarket

Dok se u Republici Srpskoj još vode glasne polemike o iznosu najniže plaće između sindikata i poslodavaca, Vlada Federacije BiH odlučila je da minimalac u ovom entitetu iznosi 596 KM.

Dok se u Republici Srpskoj još vode glasne polemike o iznosu najniže plaće između sindikata i poslodavaca, Vlada Federacije BiH odlučila je da minimalac u ovom entitetu iznosi 596 KM. To je gotovo četiri puta manje od prosječne sindikalne potrošačke korpe. Istovremeno, cijene osnovnih prehrambenih proizvoda ne prestaju rasti. Kako preživljavaju građani?

Prije pandemije svaki šesti građanin Bosne i Hercegovine, prema zvaničnim podacima, preživljavao je sa oko 150 maraka mjesečno. Zbog rata u Ukrajini danas je takvih mnogo više. A, i onih koji nemaju ni toliko. 

U međuvremenu, cijene osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda gotovo udvostručene. Na kazanima javnih kuhinja sve više penzionera ili radnika na minimalcu. I one koji rade po nekoliko poslova da bi preživjeli, nakon praznične euforije polako preuzima postpraznična depresija.

Dok potrošačke korpe u oba entiteta, prema sindikalnim računicama iznose gotovo 2500 maraka, Vlada Federacije BiH uvrdila je četiri puta manju najnižu platu - 596 maraka. Predloženo je i smanjenje stope doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje. 

No, sindikalci negoduju, ali odgovornosti ne amnestiraju ni druge nivoe vlasti uz podsjećanje, prije svih, na zahtjev za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne namirnice ili ukidanje akciza na gorivo.

"Vlada ne predlaže, ona računa i proračun da neki rezultat koji određuje stav Vlade", kazao je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

"Zakazale su vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini jer nisu pravovremeno reagovale na sve što se dešavalo, počev od pandemije pa do Ukrajine", ističe Lejla Čušević Sućeska, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

O minimalcu u Republici Srpskoj još nema dogovora socijalnih partnera, pa se konačna riječ očekuje od vlade. Prijedlog poslodavaca o povećanju sa sadašnjih 650 na 673 marke sindikati odlučno odbacuju. Njihova računica ide i do 1000 maraka. 

"Smatram da se radi o nerazumnim prijedlozima i da ljudi koji računaju tako uopšte ne treba da učestvuju u razgovorima", Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"Oni ne mogu da se dogovore i kažu da Vlada donese odluku. Kako god odlučimo i jedni i drugi će imati kritike. Neću to da radim", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske

Uslovljavanje i stavljanje u podređen položaj produktivne radne snage najozbiljnije posljedice može imati za poslodavce, a dugoročno i za državu, upozoravaju sindikati.

"To ne traje od juče ovdje. To traje predugo. Bumerang je odlazak ljudi. Došlo je dovde. Pakuješ kofer i uzimaš kartu u jednom smjeru", kazala je Raka Mišić, Savez sindikata Republike Srpske.

Upravo vijest o kilometarskim kolonama na granicama, na izlasku iz Bosne i Hercegovine, dominantna je u medijima, nakon praznika i ničim izazvanog optimizma i euforije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti