Zakon o doprinosima

Smailbegović: Prijedlog UPFBiH velika pomoć radniku, fondovi ništa ne gube

16.01.2023. 09:11 / Izvor: Federalna.ba
zakon o doprinosima

Udruženja poslodavaca Federacije BiH uputilo je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Udruženja poslodavaca Federacije BiH uputilo je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Ako one budu usvojene, plaće bi mogle rasti do 400 maraka.

S obzirom na to da je Zakon o doprinosima i porezima na dohodak jako dugo u parlamentarnoj proceduri i ako se usvoji, njegova primjena će početi tek od 1. januara 2024. godine, cijelu ovu godinu radnik neće osjetiti beneficije u smislu smanjenja stopa doprinosa, istakao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović.

Stoga je, pojašnjava, Udruženja poslodavaca pripremilo privremeno rješenje koje bi trebalo biti temporalni zakon čija je ideja da se plate s kraja 2022. pojedinačno za svakog radnika mogu uvećati do 400 KM s plaćanjem relativno niskih doprinosa.

“Predvidjeli smo 11 posto da to ide na PIO, tako da bi trošak za kompaniju bio 450 KM, od kojih bi 50 KM išlo za PIO, a 400 KM radniku. Mislim da bi to bila velika pomoć kojom fondovi ne bi ništa izgubili – zdravstveni, PIO i nezaposleni bi imali prihode kakve su primali i u ovoj godini, PIO bi neznatno bio i uvećan za 11 posto, a radnik bi dobio značajno više. Naravno, svi poslodavci neće moći isplatiti svih 400 KM, ali se ostavlja se veći prostor da se isplati radniku”, ističe Smailbegović.

Dodaje da je nakon susreta s političkim akterima u Federaciji optimističan po pitanju usvajanja ovog zakona. Podršku su, kaže, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća dobili i od sindikata, ali i od delegacije Vlade Federacije BiH. Zakonom niko ništa ne gubi, on je privremenog karaktera i važio bi do primjene reformskih zakona koje ćemo, zbog njihove ozbiljnosti, po svemu sudeći, morati pričekati, smatra Smailbegović.

Upitan da prokomentira amandan Vlade Federacije BiH na izmjene Zakona o porezu na dohodak koji podrazumijeva da se dohodak do hiljadu maraka ne bi oporezivao, Smailbegović kaže kako je Udruženje poslodavaca za to da neoporezivi dio bude iznos prosječne plaće u FBiH, koji bi uporedo s njom i rastao.

“Druga stvar je vezana za stope doprinosa. U trenutnom prijedlog Vlade Federacije ona je 32,5 posto i oni su sad planirali da je spuste na 31,5 posto. Mislimo da je to još uvijek malo, da je to još uvijek neutralni efekat. Mislimo da reforma ne može i ne smije biti neutralni efekat već ona mora biti neko ozbiljnije rasterećenje privrede i mi mislimo da to nikako ne bi smjelo biti preko 30 posto”, dodao je Smailbegović.

Kad su u pitanju izazovi s kojima će se susretati bh. vozači nakon ulaska Hrvatske u Šengen, Smailbegović je istakao problem ograničenja vremena boravka bh. državljana u Evropskoj uniji na 90 dana u periodu od šest mjeseci. Navodi kako je Udruženje poslodavaca zatražilo izuzeće za vozače iz Bosne i Hercegovine poput onog kakvo imaju piloti, ili npr. mornari. Inicijativa je upućena i čekaju odgovor.

Drugi problem su granični prelazi s inspekcijama, kojih trenutno ima samo dva. Zato će, kako navodi Smailbegović, Meggle iz Bihaća, iako mu je najbliži granični prijelaz udaljen samo desetak kilometara, ali bez inspekcije, da bi izvozio mlijeko morati svoje kamione slati na Bosanski Šamac ili Bijaču.

“Nadamo se da ćemo to rješavati”, poručio je Smailbegović, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti