Predlažu da najniža plaća bude 673 KM

Vlada Republike Srpske ove sedmice utvrđuje najnižu plaću

17.01.2023. 07:36 / Izvor: BHRT
Vlada RS

Vlada Republike Srpske ove sedmice će, kako navode u Savezu Sindikata, utvrditi najnižu plaću u ovom bh. entitetu za 2023 godinu.

Vlada Republike Srpske ove sedmice će, kako navode u Savezu Sindikata, utvrditi najnižu plaću u ovom bh. entitetu za 2023 godinu. Sindikalci ističu da ovaj iznos ne bi smio biti ispod 800 KM, jer prema njihovim podacima trenutno 70 hiljada radnika ne može da zaradi ni ovaj iznos. Poslodavci, s druge strane, nakon što prethodno nije postignut dogovor, predlažu da najniža plaća bude 673 KM.

U ovom trenutku 70.000 radnika u Republici Srpskoj ne može da zaradi ni 800 maraka i taj iznos je upravo onaj kojeg sindikalci traže da bude utvrđeni minimalac.

"Naš prijedlog je da u ovom momentu dobijemo najnižu platu koja ne može biti ispod 800 KM, a sljedeći korak je suočavanje privrednog rasta, inflacije i drugih parametara koji se mjere krajem prvog kvartala kako bi tada mogli da utvrdimo novi iznos najniže plate.", kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske. 

Poslodavci ovo ocjenjuju nerealnim. Za njih je, navode, realan iznos 673 KM.

"Smatram da se radi o neozbiljnim prijedlozima i da ljudi koji izlaze sa takvim prijedlozima ne trebaju da učestvuju u ozbiljnim pregovorima oko toga. Najniža plata nije stvar populizma i treba biti utvrđena na bazi makroekonomskih pokazatelja.", ističe Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Kako novi Ekonomsko-socijalni savjet još nije formiran, a ni u starom nije bilo dogovora o najnižoj plati, u Sindikatu navode da će Vlada Republike Srpske ove sedmice donijeti odluku o novom minimalcu. U Vladi su, ipak, tražili da se sindikalci i poslodavci prvobitno dogovore.

"Prva plata koja se isplaćuje za januar biće u februaru. Prije toga Vlada će donijeti odluku, ali htjeli smo da se oni dogovore. Bio je pritisak na Vladu i krajem prošle godine, ja sam i tad poručio izvolite sjedite i dogovorite se.", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kako sada stvari stoje, bar po javnim istupima prethodnih dana i sindikata i poslodavaca, međusobni dogovor nije na vidiku. Predstavnici obje grupacije imaju svoje argumente, te međusobne prijedloge o visini najniže plate nazivaju neozbiljnim. Trenutni minimalac u Republici Srpskoj je 650 KM.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti