Razlozi mnogostruki

Bihać polako ostaje bez studenata

18.01.2023. 07:54 / Izvor: Nezavisne novine
studenti

U najbolja vremena, u poslijeratnom periodu Univerzitet u Bihaću pohađalo je 4.000 studenata, a danas je taj broj mnogo manji, pa na ovoj visokoškolskoj ustanovi studira tek njih 1.627.

U najbolja vremena, u poslijeratnom periodu Univerzitet u Bihaću pohađalo je 4.000 studenata, a danas je taj broj mnogo manji, pa na ovoj visokoškolskoj ustanovi studira tek njih 1.627.

Razlozi zbog čega je to tako su mnogostruki, a jedan od njih, prema riječima Fadila Islamovića, rektora Univerziteta, jeste i odnos osnivača prema toj ustanovi.

On ističe kako već pune tri godine rade bez upravnog odbora, koji sve do sada nije imenovan zbog političkih razloga.

"Zbog toga što je u proteklim godinama parlamentarna većina u Skupštini USK konstantno zavisila od jednog ili dva glasa, nikad se nije mogla definisati većina koja će imenovati novi upravni odbor. To nam značajno otežava rad kada je riječ o materijalno-finansijskim uslovima, donošenju pravilnika, izmjeni studijskih programa i slično", kaže Islamović.

Dodaje da kao rektor ima ovlaštenja da raspisuje tendere i obavlja nabavke čija je visina do 20.000 maraka, a za sve preko toga potrebno je odobrenje upravnog odbora kojeg nema.

Također, niko ne brine o potrebama studenata koji su primorani da stanuju u Bihaću, jer ne postoji studentski dom niti menza za ishranu studenata, pa su oni primorani da se snalaze u privatnom smještaju. Problem predstavlja i neusaglašavanje studijskih programa s potrebama i interesima društva, a to se naročito odnosi na one studijske odsjeke na kojima je upisan znatno manji broj studenata od planiranog. 

Ministar obrazovanja USK Almin Hopovac smatra kako će u narednim godinama biti potrebno provesti korjenite reforme i racionalizaciju ove ustanove, jer je smanjenje broja studenata drastično.

U ovoj školskoj godini upisano je nešto manje od 400 studenata, što je do sada najmanji broj.

"Na šest studijskih linija javilo se ukupno sedam studenata. Mislim da tu nema društvene ni ekonomske opravdanosti da uspostavljamo odsjeke s jednim ili dva studenta, tako da treba razmišljati o racionalizaciji", istakao je Hopovac. 

Najveće interesovanje je za Fakultet zdravstvenih studija, gdje svake godine bude ispunjena kvota studenata.

U posljednje vrijeme najmanje interesovanje je za tehničke fakultete, s obzirom na to da se veliki broj studenata odlučuje za studij u Sloveniji, jer im u toj zemlji nude besplatno školovanje.

Kako bi privukli buduće studente, na Biotehničkom fakultetu uveli su odsjek Šumarstvo i drvna industrija.

Uzroci smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su i intenzivne migracije, pa se sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlučuje za napuštanje Bosne i Hercegovine i odlazak na rad u inostranstvo.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti