Slamka spasa

Proizvođači se nadaju većim budžetskim izdvajanjima za poljoprivredu

18.01.2023. 08:45 / Izvor: BHRT
poljoprivreda

Januar je za poljoprivredne proizvođače jedan od najvažnijih mjeseci jer se odlučuje o visini agrarnih budžeta i načinu njihove raspodjele.

Januar je za poljoprivredne proizvođače jedan od najvažnijih mjeseci jer se odlučuje o visini agrarnih budžeta i načinu njihove raspodjele. Dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine čeka usvajanje budžeta uz zahtjev poljoprivrednika da iznosi 200 miliona maraka, u Republici Srpskoj poljoprivredna proizvodnja biće subvencionirana sa 180 miliona, što je 70 posto više nego prošle godine.

Vijest o tome da će agrarni budžet u Republici Srpskoj biti za sto miliona maraka viši nego prošle godine obradovala je proizvođače. Za Mladena Lazića, koji se bavi preradom povrća, podsticaj je u trenutnim uslovima slamka spasa.

"Sve ovo što uradimo u toku godine se prelije u repromaterijal, radnu snagu i razne druge potrepštine u poljoprivredi, tako da na kraju godine nam podsticaj ostane kao neka nagrada za čitav taj rad", kaže Lazić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za BHRT kažu da je za ovu godinu cilj proširiti broj korisnika podsticaja smanjenjem uslova i dodaju da će raspodjela novca ići u dva pravca.

"Najveći dio budžetskih sredstava, oko 60 posto, usmjerit ćemo na podršku tekućoj proizvodnji pri čemu nam je cilj što više malih i srednjih proizvođača uvesti u sistem podrške. Drugo težište naših ulaganja, na šta ćemo izdvojiti oko 40 posto ukupnih sredstava, jesu kapitalne investicije i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj", saopštili su iz Ministarstva.

U Agrarnom fondu grada Bijeljina kažu da će se značajan dio entitetskog budžeta sliti u Semberiju, gdje sui najveći proizvođači.

"Recimo, u '21. godini je 21 milion došao u Semberiju, a tad je budžet bio oko 70 miliona. Semberija je najveći punjač budžeta, ali najveći i korisnik. Ovo je urađeno da se ta sredstva vrate proizvođačima jer plaćaju veću cijenu goriva, đubriva i svih ostalih agrotehničkih mjera", tvrdi direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

S druge strane, poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine još čekaju na usvajanje agrarnog budžeta. Njihov zahtjev je da budžet bude 200 miliona KM.

"Ima neki prijedlog od 160 miliona kojim mi nismo zadovoljni. To je nekih 54 miliona više nego prošle godine. Mi ostajemo pri našem zahtjevu od 200 miliona i nadamo se da će biti jer imamo podršku novog saziva parlamenta", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo.

Šta bh. poljoprivrednici mogu očekivati od ovogodišnje sezone i kakvi su planovi za naredni period, biće tema sastanka svih udruženja koji će krajem sedmice biti održan u Sarajevu. 

"Mi ćemo dati naše konkretne prijedloge i javnost će o tome biti upoznata, ali mislim da 180 miliona nije mala stavka, ako se zna gdje će ona završiti i u kom džepu", izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti