Taksisti ostali bez gradskog stajališta

19.01.2023. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
taksisti

Taksisti sada tvrde kako su ostali bez jedinog stajališta u strogom centru grada, u neposrednoj blizini pješačke zone, te od gradskih vlasti traže da im osiguraju drugu, adekvatnu lokaciju.

Taksi prevoznici u Bihaću došli su u vrlo nezavidnu poziciju, jer je nakon uređenja Trga maršala Tita u ovom gradu ukinuto taksi stajalište koje je postojalo godinama unatrag.

Taksisti sada tvrde kako su ostali bez jedinog stajališta u strogom centru grada, u neposrednoj blizini pješačke zone, te od gradskih vlasti traže da im osiguraju drugu, adekvatnu lokaciju.

Mnogi od njih tvrde kako su im zbog toga, u posljednjih nekoliko sedmica, prihodi umanjeni i za 50 posto.

"Gradsko vijeće je u devetom mjesecu prošle godine ukinulo ovo taksi stajalište i mi smo zbog toga značajno oštećeni. Mušterije su vremenom naučile na ovo stajalište i mi smatramo da grad ne može biti bez takve lokacije u blizini centralne zone, ako hoćemo da gradimo imidž turističkog grada", kaže Zarif Zulić, predsjednik Udruženja taksi vozača u Bihaću. Kaže kako trenutno koriste privatnu parcelu u centru Bihaća, koju im je ustupio vlasnik građevinskog zemljišta, ali da će problem biti kada tu započnu radovi.

U gradskoj administraciji kažu da na širem području grada postoji više mjesta koja su rezervisana za taksi stajališta, ispred zdravstvenih objekata, autobuske stanice, sportske dvorane i drugih lokacija. Međutim, taksisti kažu kako ova mjesta nisu na adekvatan način obilježena odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom, te da ih često zauzimaju drugi vozači.

"Ako mjesto nije obilježeno i neko se parkira, mi nemamo nikakvu osnovu da tvrdimo da je to rezervisano samo za nas. Osim toga, mora se pronaći lokacija u centru grada za taksi stajalište, bez toga nema priče", kaže Zulić. Dodaje kako su svoje zahtjeve uputili gradskoj administraciji, gdje kažu kako će o njima raspravljati odgovarajući organi i pokušati izaći u susret zahtjevima taksista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti