Uočena pojava sive ekonomije

Osniva se poseban odsjek Poreske uprave za kontrolu ugostitelja na Jahorini

19.01.2023. 08:30 / Izvor: Akta.ba
jahorina

Izmjenama i dopunama Pravilnika definisano je osnivanje Odsjeka za posebne kontrole, pri Odjeljenju za kontrolu u područnom centru Istočno Sarajevo.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj ogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Poreskoj upravi Republike Srpske.

Izmjenama i dopunama Pravilnika definisano je osnivanje Odsjeka za posebne kontrole, pri Odjeljenju za kontrolu u područnom centru Istočno Sarajevo, koji pokriva tu regiju. Izmjena Pravilnika uslijedila je zbog značajnog povećanja obima posla u Područnom centru Istočno Sarajevo.

"Konstantan razvoj i povećanje turističkih ugostiteljskih kapaciteta na Jahorini, kao i uočena pojava sive ekonomije u području Pala i opštine Trnovo, implicira potrebu za pojačanim inspektorskim kontrolama u navedenom području", zaključeno je na sjednici Vlade RS.

Ističu da već duži vremenski period, zbog nedovoljnog broja izvršilaca u Odjeljenju za kontrolu u područnom centru Istočno Sarajevo, Poreska uprava je prinuđena da upućuje inspektore iz drugih područnih centara da pored svojih redovnih poslova, vrše poslove posebnih kontrola iz nadležnosti područnog centra Istočno Sarajevo, što iziskuje i dodatne materijalne troškove, s obzirom na teritorijalnu udaljenost (dnevnice, noćenja, putni troškovi).

Zbog svega navedenog, ukazala se potreba za osnivanjem Odsjeka za posebne kontrole, pri Odjeljenju za kontrolu u područnom centru Istočno Sarajevo, koji pokriva tu regiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti